Νέα
  • ΓΔ: 1449.4 -0.63%
  • Τζίρος: 89,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης η οικονομία - 5 παράγοντες που θα διαμορφώσουν το ΑΕΠ το 2021

Σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών, αφού θετικά μηνύματα έρχονται από σειρά δεικτών, παρά τις φυσικές καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή εκτιμάται ότι θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4% ,θέτοντας ισχυρές βάσεις για ανάπτυξη πάνω από το 6,2% και για το 2022.

Οι προβλέψεις του υπoυργείου Οικονομικών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κυμαίνονταν μεταξύ 3,6% και 4,1% και όλα δείχνουν ότι θα ξεπερασθούν, με πολλούς παράγοντες να εκτιμούν ότι εφικτός ένας ρυθμός ανάπτυξης ακόμα και κοντά στο 5%.

Εάν κλείσει το φετινό ΑΕΠ σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αρχικώς προϋπολογισθέν έχει ιδιαίτερη σημασία , καθώς θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση. Ωστόσο, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κρατούν χαμηλά τον πήχυ ,υποστηρίζοντας ότι τα περιθώρια για νέες φοροελαφρύνσεις περιορίζονται λόγω του κόστους των φυσικών καταστροφών που φτάνει το 1,5 δις ευρώ.

Δεδομένες αυτή τη στιγμή θεωρούνται η επέκταση και το 2022 του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Στις « ασκήσεις» που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο ενόψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πιο πιθανό μέτρο θεωρείται η επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα.

Πάντως ,η ανάπτυξη έχει οδηγό ,τα έσοδα από τον τουρισμό που κινείται καλύτερα από όλες τις προβλέψεις, τις δημόσιες επενδύσεις που αναμένεται να αυξηθούν για την πενταετία κατά 88,4%, την οικοδομική δραστηριότητα, τις εξαγωγές αλλά και την κατανάλωση.

‘Ηδη τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του β' τριμήνου, που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσαν το άλμα στην οικονομική δραστηριότητα σε ένα τρίμηνο χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα των πρώτων μηνών του έτους. Είναι ενδεικτικό ότι το β' τρίμηνο του 2019, ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 78,8 δισ. ευρώ, ελάχιστα υψηλότερος από τον τζίρο του τρέχοντος β΄τριμήνου που διαμορφώθηκε στα 78,382 δις ευρώ.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας κατά το β' τρίμηνο θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποτυπωθεί διψήφια ποσοστά ανάκαμψης για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναμένει να αντίστοιχη αύξηση για την ελληνική οικονομία.

Τι θα κρίνει τον προϋπολογισμό

Πέντε παράγοντες θα διαμορφώσουν το ύψος της ανάπτυξης και θα επηρεάσουν τον πρυπολογισμό της επόμενης χρονιάς

  1. Η πορεία του τουρισμού. Τα στοιχεία που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν σημαντική αύξηση των αφίξεων συγκριτικά με το 2020, αλλά και κάλυψη σημαντικού μέρους των απωλειών συγκριτικά με το 2019. Οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου υπερβαίνουν το 70% εκείνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τελευταίου έτους κανονικής δραστηριότητας του διεθνούς τουρισμού πριν από την πανδημία .Η "βαριά βιομηχανία" της χώρας θα αποτελέσει τον βασικό καταλύτη για την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του χρόνου.
  2. Η εξέλιξη της πανδημίας. Από την έκρηξη των κρουσμάτων και την έξαρση της υγειονομικής κρίσης θα καθοριστούν τυχόν επιπλέον δαπάνες που θα χρειαστούν μέσα στο 2021 αλλά και το επόμενο έτος. Είναι εύλογο ότι επηρεάζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ανάγκη για περισσότερους πόρους.
  3. Ο πρώτος είναι η πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου είναι προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου. Οι προσδοκίες από τις αρχές του χρόνου, είναι ότι θα έχουν διψήφια ανάκαμψη ,από 10% έως 11% καθώς το φετινό δεύτερο τρίμηνο θα συγκριθεί και με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το πρώτο ολικό lockdown της οικονομίας.
  4. Η αξιοποίηση των πόρων τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχει εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η προκαταβολή ύψους 4 δις ευρώ ενώ στόχος είναι έως τα τέλη Δεκεμβρίου να εισρεύσει η πρώτη δόση συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ.
  5. Η εισπραξιμότητα των φόρων κατά το τελευταίο πεντάμηνο του έτους. Πρόκειται για μία περίοδο όπου ο λογαριασμός θα είναι ιδιαίτερα βαρύς για τους φορολογούμενους αφού θα πρέπει να καταβάλουν φορολογικές υποχρεώσεις περίπου 22 δισ. ευρώ στο διάστημα Αυγούστου Δεκεμβρίου .
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ