Νέα
  • ΓΔ: 1458.12 +0.03%
  • Τζίρος: 49,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο το στοίχημα για το «πράσινο» ομόλογο - Προκλήσεις και εμπόδια

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» κρατικού ομολόγου ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών. Θα έχει προηγηθεί το πρώτο εξάμηνο η κάλυψη των εκδόσεων για τις δανειακές ανάγκες της χώρας, που αναμένεται να διαμορφωθούν έως 11 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία για την έκδοση.

Τα έσοδα από τα κρατικά χρεόγραφα, θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Φιλοδοξία είναι η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου να εξασφαλίσει στο Δημόσιο περισσότερο χρήμα για να κάνει πιο γρήγορη και αποτελεσματική την «πράσινη» μετάβαση, που καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Στόχοι και δυσκολίες

Με το ομόλογο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις υποδομής ή να στηρίξει παραγωγικές επενδύσεις σημαντικών ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Βεβαίως, η όλη προσπάθεια ενέχει δυσκολίες, καθώς τέτοιου είδους χρεόγραφα συνδέονται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους, αλλά και με σαφώς οριοθετημένα έργα, που συχνά συναντούν δυσκολίες ανεύρεσης χρηματοδότησης από άλλες συμβατικές πηγές, πχ έργα αναδασώσεων, περιβαλλοντικής διαχειρίσεως κ.λπ.

Το εγχείρημα καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα πολλά «πράσινα» projects που συγκεντρώνουν τις βασικές προϋποθέσεις και τα διεθνή κριτήρια που απαιτούν οι εκδόσεις τέτοιου είδους. Επιπλέον, «κλειδί» για μια τέτοια έκδοση είναι ότι τα prοjects τα οποία θα χρηματοδοτήσει δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως, για παράδειγμα, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν μια σειρά από «πράσινες» επενδύσεις.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με παράγοντες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων εκδόσεων είναι ότι βελτιώνεται η εικόνα της χώρας, μειώνεται το κόστος δανεισμού και διευρύνεται η επενδυτική βάση. Η προεργασία έχει ξεκινήσει, αλλά η επόμενη φάση υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει για τουλάχιστον 6 μήνες, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες «πράσινες» επενδύσεις.

Στο τελικό στάδιο θα υπάρξει ανεξάρτητη πιστοποίηση για να αποφανθεί εάν το ομόλογο καλύπτει τις απαιτούμενες «πράσινες» προδιαγραφές, ενώ θα υπάρξει και ανεξάρτητος παρατηρητής για την εξέλιξη του χρηματοδοτούμενου έργου.

Παραδείγματα άλλων χωρών

Tο 2016 η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που εξέδωσε «πράσινο» ομόλογο ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησαν ήδη Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ολλανδία και Δανία. Το 2020 ήρθε η σειρά της Σουηδίας με δύο «πράσινα» ομόλογα ύψους 8,3 δισ. ευρώ, της Γερμανίας με δύο ομόλογα ύψους 11,5 δισ. ευρώ και της Ουγγαρίας με ένα ομόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όλα με περίοδο ωρίμανσης 10-15 ετών.

Το 2021 η Ιταλία προχώρησε στην έκδοση ενός «πράσινου» ομολόγου ύψους 8,5 δισ. ευρώ, με 24ετή περίοδο ωρίμανσης και κουπόνι 1,5%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ