Την επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον Πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, κατά τη συνάντησή τους στο ΥΠΟΙΚ.
«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση – προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις» υπογράμμισε σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Οι δύο ισχυροί άντρες της οικονομίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται της πορείας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές προκλήσεις.
Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε στις αντοχές που επέδειξε η ελληνική οικονομία εν μέσω πανδηνμίας. «Ως προς την πρώτη θεματική, κοινή μας διαπίστωση είναι ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης και, πλέον, ανακάμπτει. Μία σειρά πρόδρομων δεικτών και πρόσφατων θετικών εξελίξεων αποδεικνύουν ότι έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, αρχικά, για ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, και, στη συνέχεια, για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη στη μετά-κορονοϊό εποχή», είπε ο κ. Σταϊκούρας αναφέροντας διάφορες εξελίξεις που στοχειοθετούν την ελληνική ανάπτυξη.
Επιγραμματικά:
- Η ύφεση συγκρατήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των προβλέψεων.
- Η χώρα έχει από τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις στη συγκράτηση της ανεργίας μέσα στην υγειονομική κρίση.
- Η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά ανοδικά.
- Οι προσδοκίες στη μεταποίηση ενισχύονται.
- Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συστηματικά υπερβαίνουν αυτές των αντίστοιχων μηνών του 2019.
- Οι ταξιδιωτικές αφίξεις είναι υπερδιπλάσιες αυτών της αντίστοιχης περιόδου του 2020.
- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «σκαρφάλωσε» περίπου στα προ-κορονοϊού επίπεδα.
- Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται.
- Οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.
- Δύο συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν, επιτυχώς, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
- Το κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος είναι, σταθερά, αρνητικό.
- Το κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου είναι ιστορικά χαμηλό.
- Το spread του ελληνικού ομολόγου συρρικνώνεται.
- Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης.
Υποστηρίζοντας ότι αυτοί «οι θετικοί δείκτες και οι εξελίξεις είναι καρπός της εφαρμογής μίας υπεύθυνης και καλά σχεδιασμένης στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εκ νέου πως καθιστάται «απολύτως εφικτή, ρεαλιστική, ίσως και συντηρητική» η εκτίμηση για οικονομική μεγέθυνση της τάξεως του 3,6% εφέτος.
Αναγνωρίζοντας επίσης τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στο υγειονομικό πεδίο και της υψηλής μεταβλητότητας στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι συνχίζονται οι προσπάθειες, «με την υλοποίηση μιας συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο».
Πολιτική που εδράζεται σε 7 πυλώνες:
- Τη συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.
- Την υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
- Τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
- Τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για ισχυρή πιστωτική επέκταση, μέσα και από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα.
- Τη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την προώθηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
- Τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.
Όπως είπε, η κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει πολιτικές πάνω σε αυτούς τους πυλώνες, αναφέροντας τα εξής:
- Υλοποιούμε το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
- Επεκτείνουμε το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Εκσυγχρονίζουμε το εργασιακό περιβάλλον και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας με τον νέο εργασιακό νόμο.
- Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων.
- Ολοκληρώσαμε τη μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.», θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.
- Ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Συνεπώς, η Ελλάδα κάνει ήδη πράξη πολιτικές που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ισχυρή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη μετά-κορονοϊό εποχή. Πολιτικές που προσδίδουν την απαραίτητη ώθηση, ώστε η χώρα μας να ενταχθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης».
Οι ευρωπαϊκές προκλήσεις
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, «το κοινό μας ''σπίτι''», όπως είπε, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η περιοχή έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις:
1η Πρόκληση: Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η έγκριση των 12 πρώτων Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ecofin την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε μια συλλογική επιτυχία.
Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των προβλεπόμενων πόρων.
Το μεγάλο «στοίχημα» είναι οι ευρωπαϊκές και εθνικές διαδικασίες να κυλήσουν χωρίς καθυστερήσεις, ώστε οι πολίτες και οι οικονομίες της Ευρώπης να εισπράξουν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, το συντομότερο δυνατό.
Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα, έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό της, προωθώντας τα 12 πρώτα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ.
2η Πρόκληση: Η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια, καθώς θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.
3η Πρόκληση: Η προοπτική ψηφιοποίησης του ευρώ.
Θέση της χώρας μας είναι ότι πιθανή ψηφιοποίηση του ενιαίου νομίσματος θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.
4η Πρόκληση: Η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση – προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.
«Οι προκλήσεις αυτές μπορεί – πρέπει – και θα κερδηθούν, με ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις.
Λύσεις που θα εμφορούνται από πνεύμα αλληλεγγύης και θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρινόμαστε σε αυτές με γρήγορα αντανακλαστικά, έχοντας ως γνώμονα τις θεμελιώδεις κοινές αρχές και αξίες μας και την κοινή μας στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Ντόναχιου: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
«Είναι μεγάλη μου χαρά και προνόμιο που βρίσκομαι στο υπουργείο Οικονομικών και την Αθήνα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το Χρήστο Σταϊκούρα για τον οποίο μόνο καλά λόγια είχε να πει υπογραμμίζοντας ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποτελεί ένα πολύτιμο και αξιοσέβαστο μέλος του Eurogroup».
O Π. Ντόναχιου αναφερόμενος στις προοπτικές ανάκαμψης στην Ε.Ε. και την ελληνική οικονομία τόνισε τη σημασία των εμβολιασμών. Όπως είπε πάνω από το 65% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου. Οι εμβολιασμοί δημιουργούν θετικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ε.Ε. που εκτιμάται στο 4,8% φέτος και 4,5% το 2022. Βρισκόμαστε, όπως είπε σε μια πρώιμη φάση ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης για την ΕΕ και τα ίδια σημάδια δείχνει και η ελληνική οικονομία για την οποία προβλέπεται οικονομική μεγέθυνση 4,3% το 2021 και 6% το 2022.
Αναφερόμενος στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" σημείωσε ότι ξεχωρίζει για 2 λόγους:
- Το εύρος των επενδύσεων με κεφάλαια 30 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ
- Τον ποιοτικό σχεδιασμό που περιβάλλεται από εμπιστοσύνη.
Οι επενδύσεις όπως είπε ο Πασκάλ Ντάναχιου θα κάνουν τη διαφορά στο πράσινο και ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας στέλνοντας το μήνυμα ότι έχουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα με το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα θα αντλήσει 70 δις. ευρώ.
Ο ίδιος ανάφερε ότι ακρογωνιαίος λίθος αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις και η δουλειά που έχει γίνει από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την ελληνική κυβέρνηση. « Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κάνετε μεταρρυθμίσεις» ανάφερε για να προσθέσει ότι είναι σημαντική η δουλειά που έχει γίνει με τον «Ηρακλή» στην κατεύθυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενίσχυσης των τραπεζών.
Για το μέλλον της ευρωζώνης και τις προκλήσεις ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!