Την πεποίθησή του ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα όσον αφορά την κρίση του κορονοϊού, παρά τους κινδύνους που παραμένουν λόγω των μεταλλάξεων του, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal Economico, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι «υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι γιατί δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί».
Αναφερόμενος στο νέο κύμα της πανδημίας στην Πορτογαλία, τόνισε ότι «αυτός είναι ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες μας, επειδή δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Δέλτα ή αν θα υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις και δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικοί θα είναι τελικά οι εμβολιασμοί». Γνωρίζουμε, όμως, πρόσθεσε και «ότι υπάρχει συζήτηση για την ανάγκη μίας τρίτης δόσης εμβολίου που θα καλύπτει μία νέα μετάλλαξη. Επομένως, δεν είναι αδύνατο να ξεπερασθεί, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι».
Από την άλλη πλευρά, είπε, υπάρχουν και ανοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη, όπως το υψηλό επίπεδο των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών. «Παρ’ όλους τους κινδύνους που συζητήσαμε, πιστεύω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Δεν αναμένω να επιστρέψουμε στην περσινή κατάσταση, όπου το ΑΕΠ στην Ευρώπη μειώθηκε 6%. Η αβεβαιότητα υπάρχει σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης 4,8% και 4,5% φέτος και το 2022 (που προβλέπει η Κομισιόν για την Ευρωζώνη)», είπε ο Ρέγκλινγκ.
Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί η δημοσιονομική στήριξη και μετά το 2022, αν δεν αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού. «Αν κάποιοι από τους κινδύνους υλοποιηθούν, η δημοσιονομική στήριξη μπορεί να πρέπει να συνεχισθεί για μεγαλύτερο διάστημα», σημείωσε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!