Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός τρομοκρατεί βιομηχανίες, τράπεζες και εμπόριο - Πιέσεις στις αγορές ομολόγων

ΜΙΣΘΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
πηγή: Pixabay

Αυξήσεις λειτουργικού κόστους μέχρι 10% έχει δημιουργήσει η αναζωπύρωση του πληθωρισμού και στην Ελλάδα, τρομοκρατώντας τόσο τα οικονομικά υπουργεία, τις τράπεζες και βέβαια τις ίδιες τις βιομηχανίες. Ο πληθωρισμός αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής βιομηχανίας σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώνονται από πολλές βιομηχανίες-βιοτεχνίες όλων των κλάδων στην Ελλάδα.

Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες που έχουν αυξηθεί έντονα το τελευταίο δίμηνο έχουν δημιουργήσει συνθήκες αύξησης τιμών στα τελικά προϊόντα των ελληνικών βιομηχανιών με αποτέλεσμα να μην γίνονται ανταγωνιστικά. Οι συνολικές ανατιμήσεις φτάνουν μέχρι 10-15% σε αύξηση τελικής τιμής (προσθέτοντας και τα αναγκαία περιθώρια κέρδους) και αυτό σε μία περίοδο έντονης πίεσης στα νοικοκυριά. Την περίοδο αυτή, οι πωλήσεις των σουπερ μάρκετ καταγράφουν οριακή άνοδο (1,1% στο εξάμηνο) σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές που βρισκόμασταν σε lockdowns. Μία αύξηση πωλήσεων που βέβαια εάν εναρμονιστεί με την άνοδο του δομικού πληθωρισμού στο β' τρίμηνο διαμορφώνει αρνητικά περιθώρια κέρδους και ίσως σε πολλούς κλάδους θα βγάλει ζημιές.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις κρατούν στάση επιφυλακής ως προς τις εξελίξεις αφού προς το παρόν είτε προχωρούν σε μικρές τιμολογιακές αυξήσεις (μέχρι 10%) είτε σε κάποιους κλάδους απορροφούν τις αυξήσεις, μειώνοντας τα κέρδη τους. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και πρέπει στο γ΄ τρίμηνο ή μέχρι τις αρχές του δ' τριμήνου να αντιμετωπιστεί το θέμα. Ο ΣΕΒ έχει ήδη επισημάνει το πρόβλημα σε όλα τα αρμόδια οικονομικά υπουργεία αλλά προς το παρόν, το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν επιτρέπει μεγαλύτερες ενισχύσεις των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα φαίνεται ότι το έχουν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν αγοράσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα μέσα στο διάστημα 2020-2021 με επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα απ' τα σημερινά. Ο πληθωρισμός κτυπά τις πραγματικές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα οι υπο-αξίες από τις τελευταίες (μέσα στο β' τρίμηνο 2021) αγορές ομολόγων κάθε λήξης να κινδυνεύουν να γίνουν ζημιογόνες. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπίσουν.

Mεγάλες οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (διπλάσιος απ' ότι αναμενόταν) έχει τρομοκρατήσει όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρωζώνη. Μπορεί οι κεντρικές τράπεζες να υποσχόνται ότι θα συνεχίσουν την στήριξη των οικονομιών αλλά αυτό έχει κόστος και το κόστος ονομάζεται ανοδος του πληθωρισμού. Μόνο εάν οι ρυθμοί ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν τεθεί, θα μπορέσει να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος του πληθωρισμού.

Οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων έχουν αυξηθεί και οι καμπύλες αποδόσεων από πτωτικές που ήταν έχουν γίνει ανοδικές. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές (Ταμεία, Τράπεζες , Ασφαλιστικές κά) θα γράψουν σημαντικές ζημιές από κρατικά ομόλογα σε περίπτωση που η αλλαγή της τάσης συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ