Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεση ρευστότητας 5 δισ. στις επιχειρήσεις το 2021

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Γραμμή «ζωής» τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, με χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις για όσο διάστημα η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να προκαλεί αρρυθμίες στην οικονομία, είναι αποφασισμένη να διατηρήσει η κυβέρνηση. Νέοι γύροι επιστρεπτέας προκαταβολής πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, 3 δισ. δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μείωση ενοικίων επαγγελματικών μισθώσεων, έξτρα προγράμματα στήριξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία θα διοχετευτούν από τους πρώτους μήνες του 2021 στο εγχώριο επιχειρείν που δοκιμάζεται από το δεύτερο lockdown, τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη συσσώρευση δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου που αναπτύσσει βήμα βήμα τη στρατηγική απέναντι στις «πολεμικές» ανάγκες που δημιουργούν οι πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι να κρατηθούν όρθιες όσο το δυνατό περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα μετά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, όπου τοποθετείται η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για το 2021 ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δέχονται μεγάλη πίεση από την πανδημία, με την εστίαση και το λιανεμπόριο να βρίσκονται στο κόκκινο αφού η πλειοψηφία των καταστημάτων δέχεται ισχυρό πλήγμα. Αλλά και η βιομηχανία αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς μειώνονται οι παραγγελίες, ενώ οι εξαγωγικές επιχειρήσεις βιώνουν τις παρενέργειες που προκαλεί η οικονομική δυσπραγία σε διεθνές επίπεδο. Με δεδομένο ότι έξι στις δέκα μικρομεσαίες, ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, στο οικονομικό επιτελείο στρέφονται στην ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους και περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή τους, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και οι χορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη ανησυχία εντοπίζεται στις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο χρεοκοπιών και αδυναμίας επιβίωσης, μετά την ολοκλήρωση των κρατικών παρεμβάσεων, μεγάλου τμήματος μικρών επιχειρήσεων αλλά και άλλων μονάδων, που στη δεκαετία που έχει μεσολαβήσει μετά το 2010, έχουν επιβαρυνθεί με υψηλά και μη εξυπηρετούμενα χρέη. 

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Τα κρατικά δάνεια έχουν αποδειχθεί το πιο επιτυχημένο εργαλείο της πανδημίας με περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις να έχουν κάνει χρήση του προγράμματος στους τρεις πρώτους γύρους. Οι ενισχύσεις θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2022 σε ορίζοντα τετραετίας ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποπληρωμή να πάει ακόμα πιο πίσω για τους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2021.

Δάνεια ΕΤΕΠ

Τον προσεχή Φεβρουάριο, αναμένεται σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να εκταμιευθούν τα χαμηλότοκα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τα οποία η Ελλάδα υπολογίζει 3 δισ. ευρώ για ενίσχυση της ρευστότητας του επιχειρηματικού κόσμου.  Από τον περασμένο Απρίλιο αποφασίστηκε η σύσταση του νέου ειδικού ταμείου από την ΕΤΕΠ μέσω του οποίου θα πέσουν συνολικά 200 δις δανείων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Είναι ο ένας από τους τρεις πυλώνες του πακέτου των μέτρων συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόσθετα εργαλεία

Στην φαρέτρα των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται και άλλα σχέδια για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα βγαίνουν από το τραπέζι ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Στόχος είναι να συνδυαστούν τα εμβόλια με μέτρα για τις επιχειρήσεις, που θα είναι πιο στοχευμένα. Για παράδειγμα, θα αναζητηθεί νέο πλαίσιο στήριξης για τις μεσαίες επιχειρήσεις που με τα ποσά που έχουν λάβει μέχρι στιγμής από την επιστρεπτέα προκαταβολή βρίσκονται στο όριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το τρέχον εργαλείο κρατικών εγγυήσεων. Για αυτές τις επιχειρήσεις θα υπάρξουν άλλα εργαλεία.

Οι κλάδοι με τα μεγαλύτερα προβλήματα

Εκτιμάται ότι το lockdown θα προκαλέσει μείωση του τζίρου στο σύνολο των επιχειρήσεων και όχι μόνο σε εκείνες που κλείνουν με κρατική εντολή της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εμπειρία της προηγούμενης καραντίνας με βάση την ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι ο κύκλος εργασιών στο σύνολο της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 διαμορφώθηκε σε 58,988 δισ. ευρώ από 78,800 δισ. ευρώ δηλαδή μειώθηκε κατά 19,8 δισ. ευρώ η 25,1%.
Αυτό σημαίνει ότι το μήνα οι απώλειες κινήθηκαν στα 6,6 δις. ευρώ, ποσό που με αναγωγή σε τρεις εβδομάδες βγάζει αυτό το ποσό. Το χτύπημα στα ταμεία των επιχειρήσεων προήλθε από τη συρρίκνωση κατά 12,7% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, η οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στα 28,4 δισ. ευρώ  από 32,5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρξε μείωση κατά 4,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο ή 1,36 δισ. ευρώ το μήνα.

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνταν ήδη έξι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις παρενέργειες της πανδημίας του κορονοϊού από τον περασμένο Μάρτιο. Καταλύματα, εστίαση, ταξιδιωτικά πρακτορεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές και λιανεμπόριο  που συνδράμουν στην ελληνική οικονομία με ετήσια έσοδα της τάξης  των 30  δισ. Ευρώ αντιμετωπίζουν με αγωνία το μέλλον τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ