Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Η έκθεση του γ.γ. του ΟΟΣΑ με τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας

Ματίας Κόρμαν
AP Photo

Την πεποίθησή του ότι και οι οκτώ χώρες, οι οποίες διαφώνησαν με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για τους διεθνείς κανόνες εταιρικής φορολογίας, τελικά θα τη στηρίξουν, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, στην έκθεσή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες της G20 που συνεδριάζουν σήμερα στη Βενετία, με το θέμα της φορολογίας να είναι πρώτο στην ατζέντα τους. «Η συμφωνία, μαζί με το εφαρμοστικό σχέδιο, θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο με σκοπό να ισχύσει από το 2013», αναφέρει.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ τονίζει ότι την περασμένη εβδομάδα 130 από τις 139 χώρες, που συμμετέχουν στο φόρουμ του Οργανισμού, τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ στη συνέχεια την ενέκρινε και το Περού. Συνεπώς, οι χώρες που δεν την έχουν εγκρίνει ακόμη είναι οχτώ, από τις οποίες οι τρεις είναι μέλη της ΕΕ – Ιρλανδία, Ουγγαρία και Εσθονία.

Πώς θα φορολογείται μέρος των κερδών των πολυεθνικών 

Ο κ. Κόρμαν επισυνάπτει την ανακοίνωση, η οποία καταγράφει τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, η οποία στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Ο πρώτος προβλέπει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα μίας χώρας να φορολογεί μέρος των κερδών μίας πολυεθνικής εταιρείας που προκύπτουν από πωλήσεις ή κατανάλωση των προϊόντων της στη συγκεκριμένη χώρα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο πρώτος πυλώνας αφορά μόνο εταιρείες με κέρδη πάνω από 20 δισ. ευρώ και ποσοστό κέρδους τουλάχιστον 10%. Αφορά, δηλαδή, όπως έχει εκτιμηθεί, περίπου τις 100 μεγάλες μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.

Για να ασκηθεί το δικαίωμα φορολογίας από τη χώρας πώλησης ή κατανάλωσης,  θα πρέπει τα έσοδα της πολυεθνικής σε αυτή να είναι υψηλότερα από 1 εκατ. ευρώ εφόσον το ΑΕΠ της είναι μεγαλύτερο από 40 δισ. ευρώ ή τουλάχιστον 250.000 ευρώ για ΑΕΠ, αν το ΑΕΠ είναι μικρότερο από τα 40 δισ. ευρώ.

Εφόσον ικανοποιούνται τα κριτήρια αυτά, η χώρα θα μπορεί να φορολογεί με τον δικό της συντελεστή ένα ποσοστό 20 - 30% (το ακριβές ποσοστό μένει να οριστικοποιηθεί), των κερδών της πολυεθνικής αφού αφαιρεθεί το ποσοστό κέρδους της 10% Αν, για παράδειγμα, τα κέρδη μίας πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα, μετά την αφαίρεση του ποσοστού κέρδους 10%, είναι 100 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα θα μπορέσει να φορολογήσει τα 20 – 30 εκατ. ευρώ με τον ισχύοντα συντελεστή 22% και να εισπράξει 4,4 έως 6,6 εκατ. ευρώ.

Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής

Ο δεύτερος πυλώνας της συμφωνίας προβλέπει έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% (το ακριβές ποσοστό μένει να καθοριστεί)  για τα κέρδη επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 750 εκατ. ευρώ. Ο πυλώνας αυτός εκτιμάται ότι αφορά περίπου 8.000 εταιρείες.

Η κάθε χώρα θα μπορεί να διατηρεί τους δικούς της φορολογικούς συντελεστές, αλλά αν αυτοί είναι χαμηλότεροι από το 15% για ξένες εταιρείες, τότε η χώρα που έχει την έδρα της η εταιρεία θα μπορεί να τη φορολογεί επιπλέον, ώστε συνολικά η εταιρεία να πληρώσει τον φόρο που αναλογεί στον ελάχιστο συντελεστή. Για παράδειγμα, αν μία ελληνική εταιρεία με τζίρο πάνω από 750 εκατ. ευρώ φορολογηθεί στη Βουλγαρία με συντελεστή  10%, θα πρέπει να φορολογηθεί και με 5% (αν ισχύσει ελάχιστος συντελεστής 15%) στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά, πάντως, με την καθιέρωση του ελάχιστου συντελεστή, οι λεγόμενοι φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ιρλανδία και άλλες χώρες, δεν θα μπορούν να προσελκύουν εύκολα ξένες εταιρείες με το θέλγητρο της χαμηλής φορολογίας, καθώς θα αμβλυνθεί ο φορολογικός ανταγωνισμός.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη διασφάλιση ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, το πακέτο των δύο αξόνων θα προσφέρει την αναγκαία στήριξη στις κυβερνήσεις που χρειάζονται να αυξήσουν τα έσοδά τους για να βελτιώσουν τους προϋπολογισμούς τους, επενδύοντας παράλληλα στις αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, υποδομές και μέτρα για να βοηθήσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα της μετά τον κορονοϊό ανάκαμψης», τόνισε ο Κόρμαν στην έκθεσή του.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ