Μέτρα ανάχωμα στη φοροδιαφυγή αλλά και τόνωσης των φορολογικών εσόδων ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή του υπουργείο Οικονομικών με κίνητρα για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πρόκειται για μία από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η οποία θα «τρέξει» στις αρχές του 2022.
H έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι για τις δαπάνες που πραγματοποιούν με ηλεκτρονικό χρήμα σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατηγικής που προβλέπεται να ξεδιπλωθεί σταδιακά.
Μέσα στο φθινόπωρο, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει το νέο πλαίσιο κινήτρων για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών το οποίο θα ενεργοποιηθεί από την 1/1/2022.
Στο τραπέζι υπάρχουν και άλλες προτάσεις, όπως μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα για λίγους τυχερούς της φορολοταρίας που μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν ακόμη και τις 100.000 ευρώ.
Ειδικότερα :
- Η φορολοταρία θα δίνει σε λιγότερους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.
- Ενα από τα σενάρια προβλέπει στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να επιδιώκουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με αυτούς τους κλάδους.
- Από το νέο έτος θα ολοκληρωθεί το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxis μέσω Ιντερνετ. Έτσι, ο φορολοελεγκτικός μηχανισμός θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του κάθε επαγγελματία στην ταμειακή του. Το ζητούμενο πλέον είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να εντοπίζονται οι ταμειακές «μαϊμού» οι οποίες φαίνονται ως νόμιμες αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τους φορολογούμενους. Θα προβλέπει τη δυνατότητα αποστολής του κωδικού της κάθε απόδειξης στο Taxis με «αντάλλαγμα» τη συμμετοχή σε κληρώσεις από τις οποίες θα προκύπτουν σημαντικά κέρδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν αυξημένες τον Απρίλιο του 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 κατά 14,5%, ενώ τον Μάιο του 2021 καταγράφηκε αύξηση 13,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Τον Ιούνιο του 2021 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν περισσότερες κατά 14,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.
Πώς λειτουργεί η έκπτωση 30%
Το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με κάρτες ή μέσω e-banking για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και θα «ξεφουσκώνει» το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης.
Για παράδειγμα:
- ένας φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking αμοιβή ύψους 3.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία.
- Το 30% της δαπάνης των 3.000 ευρώ, δηλαδή 900 ευρώ, θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 19.100 ευρώ.
Ο κίνδυνος
Ωστόσο το φορολογικό όφελος είναι πολύ μικρό για τον φορολογούμενο και εκτιμάται ότι ο κίνδυνος για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι παραμένει, αφού ο φορολογούμενος μπορεί να συμφωνήσει με τον επαγγελματία να μην του κόψει απόδειξη εάν του «χαρίσει» ολόκληρο το ΦΠΑ 24%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!