Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Πώς στηρίχτηκε η απασχόληση στην Ελλάδα κατά την πανδημία

Στην Ελλάδα, τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού, αφορούσαν και φέτος την άνοιξη περίπου το ίδιο ποσοστό μισθωτών, όπως στο πρώτο κύμα του κορονοϊού τον Απρίλιο του 2020, ενώ στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό μειώθηκε, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD Employment Outlook 2021) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα αυξήθηκε μόνο προσωρινά στη διάρκεια της κρίσης της COVID-19 για να μειωθεί στα τέλη του 2020 λίγο κάτω από το 16%, στο επίπεδο των αρχών Φεβρουαρίου του ίδιου έτους (διάγραμμα)

ΟΟΣΑ, ανεργία

Τα μέτρα στήριξης στην Ελλάδα στο πρώτο κύμα του κορονοϊού αφορούσαν περίπου στο 20% των μισθωτών, όσο και κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό των μισθωτών που έλαβαν αποζημίωση μειώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στο 5%, καθώς λειτούργησαν ξανά οι περισσότερες επιχειρήσεις, για να αυξηθεί και πάλι στο 20% μετά το νέο lockdown.

Αντίθετα, κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ η προστασία της απασχόλησης αφορούσε μόνο στο 6% των μισθωτών τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2021. Ακόμη και οι χώρες που υπέστησαν δεύτερο και τρίτο κύμα κορονοϊού – όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία – το ποσοστό κάλυψης της απασχόλησης αυξήθηκε, αλλά παρέμεινε αρκετά χαμηλότερο από το υψηλό επίπεδο της άνοιξης του 2020 (διάγραμμα).

ΟΟΣΑ, απασχόληση

Η στροφή στις ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας θα είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι να βρουν απασχόληση, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από το 75% των άνεργων στην Ελλάδα αναζητούσαν εργασία μέσω υπηρεσίας εύρεσης απασχόλησης, κατά βάση δημόσιας.

Από τα χαμηλότερα στον ΟΟΣΑ το επίδομα ανεργίας

Από την έκθεση του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα ως ποσοστό του μέσου μισθού είναι από τα χαμηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, ανέρχεται στο 27,4% του μέσου μισθού, ενώ χαμηλότερο είναι μόνο στη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Αυστραλία. 

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, που είναι σε εξέλιξη, δεν έχει οδηγήσει ακόμη στη δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας, ώστε να επανέλθουν τα επίπεδα απασχόλησης στα προ της πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες χώρες του.

Το ποσοστό απασχόλησης δεν θα επανέλθει πριν το τέλος του 2022

Στο σύνολο του ΟΟΣΑ, το 2020 χάθηκαν περίπου 22 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ σε όλο τον κόσμο χάθηκαν 114 εκατ. θέσεις. Παρά τη μερική ανάκαμψη της απασχόλησης στον ΟΟΣΑ, υπάρχουν ακόμη 8 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, ενώ πάνω από 14 εκατομμύρια δεν ψάχνουν για εργασίας.

Το ποσοστό απασχόλησης – οι απασχολούμενοι  ως ποσοστό όσων είναι σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν -  στις χώρες του ΟΟΣΑ θα είναι έως το τέλος του 2022 χαμηλότερο από το προ της πανδημίας επίπεδο.

 Οι ώρες εργασίας σε χαμηλόμισθα επαγγέλματα μειώθηκαν περισσότερο από 28% στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ στα επαγγέλματα με υψηλές αμοιβές μειώθηκαν κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο.  

Το ποσοστό ανεργίας στον ΟΟΣΑ μειώθηκε οριακά τον Μάιο του 2021 στο 6,6% (από 6,7% τον Απρίλιο 2021), αλλά παραμένει 1,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδο.

Στο ζενίθ της κρίσης, τα προγράμματα διατήρησης της απασχόλησης στήριξαν περίπου 60 εκατ. θέσεις εργασίας, δέκα φορές περισσότερο από ότι στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σώζοντας 21 εκατ. θέσεις, βοηθώντας να περιοριστούν οι αυξήσεις στην ανεργία σε πολλές χώρες, ενώ δεν υπάρχει κάποια ένδειξη έως τώρα ότι είχαν δυσμενή αντίκτυπο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Η στήριξη πρέπει να στοχεύσει τώρα στους κλάδους που εξακολουθούν να επηρεάζονται από τους περιορισμούς για την κοινωνική αποστασιοποίηση», σημειώνει η έκθεση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη των οικογενειών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και να υπάρξει καλύτερη στόχευση των δημοσιονομικών μέτρων για την ανάκαμψη στις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας που θα έχουν βιώσιμο μέλλον στο νέο περιβάλλον μετά τον κορονοϊό.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ