Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Οι διαφωνίες τριών χωρών της ΕΕ δυσκολεύουν την εφαρμογή του

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Οι Βρυξέλλες εργάζονται για να ξεπεράσουν την αντίθεση τριών χωρών της ΕΕ – Ιρλανδία, Ουγγαρία και Εσθονία – που δεν προσυπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη διεθνή συμφωνία του ΟΟΣΑ για τους κανόνες φορολογίας επιχειρήσεων, καθώς πιθανόν να είναι αναγκαία η ομοφωνία για να μπορέσει να υιοθετήσει τους κανόνες αυτούς.

Βασικό σημείο διαφωνίας των τριών χωρών είναι η πρόταση του ΟΟΣΑ, η οποία είχε γίνει νωρίτερα αποδεκτή από τη G7, για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.  

H Ιρλανδία είπε ότι «είναι δεσμευμένη στη διαδικασία» για το νέο φορολογικό καθεστώς και θέλει μία διέξοδο που θα μπορεί να στηρίξει, αλλά διατύπωσε επιφυλάξεις για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%, όπως και η Ουγγαρία που θεωρεί ότι ο ελάχιστος συντελεστές θα αποτελέσει εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Η Ουγγαρία και η Εσθονία θεωρούν ότι η συμφωνία αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ

Επιπλέον, η Ουγγαρία και η Εσθονία υποστηρίζουν ότι η πρόταση του ΟΟΣΑ παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ, καθώς απαιτεί από τις χώρες, στις οποίες έχουν την έδρα τους μεγάλες εταιρείες, να εφαρμόζουν τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή σε θυγατρικές τους που λειτουργούν σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι ο κανόνας για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή αντιβαίνει σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2006 σχετικά με την εταιρεία Cadbury Schweppes, σύμφωνα με την οποία η ίδρυση θυγατρικών από πολυεθνικές εταιρείες σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία δεν αποτελούν φοροαποφυγή.

Η συμφωνία του ΟΟΣΑ αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία: τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, που είναι γνωστός ως πυλώνας 2 και τον πυλώνα 1, ο οποίος προβλέπει τη φορολόγηση μέρους των κερδών των μεγαλύτερων 100 εταιρειών στις χώρες που κάνουν τις πωλήσεις τους.

Η ΕΕ προσπαθεί να ξεπεράσει τις διαφωνίες των χωρών έως τον Οκτώβριο που είναι και η καταληκτική προθεσμία για την (οριστική) συμφωνία στον ΟΟΣΑ.

Ο Daniel Gutmann, που είναι εταίρος στη νομική εταιρεία CMS Lefebvre, είπε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να προτείνουν ρυθμίσεις που είναι συμβατές με το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης των επιχειρήσεων. «Αν υπάρχουν περιορισμοί στην αρχή αυτή, η Κομισιόν θα πρέπει να απαντήσει αν αυτοί είναι δικαιολογημένοι», πρόσθεσε. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν ότι η ρύθμιση για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή έχει συζητηθεί με τη νομική διεύθυνση της Κομισιόν, η οποία ήταν βέβαιη πως είναι συμβατή με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Διαφωνίες από την Πολωνία και ο ψηφιακός φόρος

Και η Πολωνία εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, υποστηρίζοντας ότι θα υπονόμευε την οικονομική ανάπτυξη, αλλά η Βαρσοβία στήριξη τη συμφωνία του ΟΟΣΑ. Ο υπουργός Οικονομικών της, Tadeusz Koscinski, δήλωσε στους FT ότι η χώρα του αποφάσισε να στηρίξει τη συμφωνία μετά την προσθήκη μίας αναφοράς στον αντίκτυπο σε σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. «Χρειαζόμαστε εργαλεία (για να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στην Πολωνία» και ένα από αυτά είναι το φορολογικό καθεστώς μας», σημείωσε.

Αν και το θέμα με τον ελάχιστο συντελεστή ξεπεράσθηκε, υπάρχει για την Πολωνία και όχι μόνο ένα ακόμη θέμα που αφορά στον σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να ανακοινώσουν μέσα στον Ιούλιο την πρότασή τους για τον φόρο αυτό, στον οποίο αντιτίθεται η Ουάσιγκτον καθώς αυτός στοχοποιεί κυρίως τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξουσιοδότησαν πέρυσι την Κομισιόν να σχεδιάσει τον φόρο αυτό, μέρος των εσόδων του οποίου θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή των δανείων ύψους 800 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κομισιόν θεωρεί ότι ο ψηφιακός φόρος θα εφαρμόζεται σε εκατοντάδες εταιρείες, κυρίως ευρωπαϊκές, και ότι θα είναι συμπληρωματικός στην παγκόσμια φορολογική συμφωνία παρά θα συγκρούεται με αυτή.

Με πληροφορίες από FT

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ