Το στοίχημα της ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα περνάει μέσα από την πιστωτική επέκταση που, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μόνο ικανοποιητική δεν είναι. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν το πρόβλημα και αναζητούν λύσεις σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Το μεγαλύτερο αγκάθι που πρέπει να ξεπεραστεί δεν είναι άλλο από την «πιστοποίηση» επιχειρήσεων ότι μπορεί να λάβουν δάνειο από την τράπεζα. Τα συνεχή μνημόνια και η πανδημία έχουν «κουρέψει» την πιστοληπτική ικανότητα πολλών επιχειρήσεων και κατά συνέπεια θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε και οι τράπεζες να είναι εξασφαλισμένες αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να βρουν τρόπο χρηματοδότησης.
Αναζητούν τη χρυσή τομή στη δανειοδότηση
Το manual που έχει φτιαχτεί εδώ και καιρό δεν έχει λάβει υπόψη του τις εγγενείς αδυναμίες οικονομιών όπως η Ελλάδα, η οποία έχει περάσει τρία μνημόνια και μία πανδημία.
Ήδη αναζητούνται λύσεις, αφού οι μεν τράπεζες λένε ότι «δίνουμε δάνεια σε επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές Αρχές» και από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών λέει το απλό «δεν μπορεί σε μία ολόκληρη οικονομία, που μάλιστα βρίσκεται στην αφετηρία μιας εν δυνάμει ισχυρής ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια να είναι μόλις 30%».
Το παράδοξο με τις τουριστικές επιχειρήσεις
Και φέρνουν ως παράδειγμα τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πληγεί όσο λίγες. Είναι δυνατόν, σημειώνουν κάποιοι, επιχειρήσεις από τη βαριά βιομηχανία της χώρας να μη δανειοδοτούνται επαρκώς επειδή έχουν δεχθεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια;
Όμως η άσκηση έχει πολύ δύσκολη λύση και σε αυτό φταίει ο υψηλός όγκος των κόκκινων δανείων, αλλά και η αδυναμία κάποιων κλάδων της οικονομίας να μετασχηματιστούν, ώστε να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζεται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, που σύμφωνα με τα στατιστικά ανέρχονται σε 400.000, επί συνόλου 800.000 ΑΦΜ. Να σημειωθεί ότι από τον αριθμό αυτό οι μισοί περίπου ΑΦΜ αφορούν αυτοαπασχολούμενους και άρα δεν αποτελούν μέρος του εν δυνάμει επιχειρείν.
Με δεδομένο ωστόσο ότι με βάση τα στοιχεία των τραπεζών ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρούνται αξιόχρεες δεν ξεπερνάει τις 100.000, το χρηματοδοτικό κενό φαίνεται να αγγίζει 300.000 επιχειρήσεις που είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού, είτε γιατί οι ίδιες δεν απευθύνονται στις τράπεζες είτε γιατί η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων παραμένει για αυτές κλειστή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των τραπεζών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, το 60% των αιτήσεων για δάνεια που απορρίπτουν οι τράπεζες οφείλεται στη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των επιχειρήσεων.
Η μαύρη λίστα του «Τειρεσία»
Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που είτε έχουν δυσμενή στοιχεία στον «Τειρεσία», είτε οφειλές προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, και το ζητούμενο είναι το πώς αυτές οι επιχειρήσεις θα βγουν από τη μαύρη λίστα και θα διεκδικήσουν εκ νέου πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Με βάση τα στοιχεία από τις τράπεζες, το 14% των αιτήσεων απορρίπτεται είτε γιατί έχει ζημιογόνες χρήσεις είτε γιατί ο κύκλος εργασιών του δεν δικαιολογεί το ύψος της χρηματοδότησης, ενώ στο 16% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που απορρίπτεται γιατί το επιχειρηματικό σχέδιο κρίνεται μη βιώσιμο. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει την αυξημένη ανάγκη συμβουλευτικής υποστήριξης που πρέπει να αναπτύξουν οι τράπεζες προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε βιώσιμες χρηματοδοτικές προτάσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!