Προβληματισμός για τον εισαγόμενο πληθωρισμό, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, στη σκιά της ανησυχίας για την εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Μια γενικευμένη ακρίβεια μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην αναθέρμανση της κατανάλωσης, η οποία αποτελεί βασικό ζητούμενο για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία στη μετά Covid-19 εποχή.
Ανατιμήσεις στα τρόφιμα, αύξηση της τιμής των καυσίμων
Ο κίνδυνος του κύματος «εισαγόμενης ακρίβειας» έχει κάνει ήδη αισθητή την εμφάνισή του, με ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα.
Ταυτόχρονα οι τιμές των καυσίμων το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50%, ενώ σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα αυξήσεων οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους, εξαγωγικές και εισαγωγικές, έχουν να αντιμετωπίσουν και την αλματώδη άνοδο του κόστους του ναυτιλιακού ναύλου, το οποίο από την Ασία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 525%, καθώς η μεταφορά ενός κοντέινερ κοστίζει πλέον πάνω από 10.000 δολάρια όταν πριν περίπου ένα χρόνο η τιμή του ήταν αισθητά κάτω από 2.000 δολάρια.
Ηδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρούν τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ωστόσο εξακολουθούν να πιστεύουν και να επιμένουν ότι οι ανατιμητικές τάσεις -που σπρώχνουν τον πληθωρισμό- είναι συγκυριακές και προσωρινές.
Την ίδια εκτίμηση έχουν και κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ότι η πίεση είναι προσωρινή. Το ερώτημα όμως που έχει αρχίσει να αναδύεται είναι το πόσο θα διαρκέσει αυτό το «προσωρινό» και εάν αν πραγματικά είναι έτσι.
Νέες αυξήσεις μέχρι τέλος Ιουλίου
Το μπαράζ αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές πολλών προϊόντων, όπως, μεταξύ άλλων:
- στα τυριά σε ποσοστά από 4% έως 23%,
- στις σαλάτες κατά 11% έως 16%,
- στα όσπρια από 3% έως 10%,
- στα βιολογικά δημητριακά 6% με 8%,
- στο αλάτι 6%,
- στους φρέσκους χυμούς 5%,
- στο τσάι 4,5%,
- στα βούτυρα 4%,
- στα μπισκότα και στις φρυγανιές 3%,
- στα χαρτικά 3% με 6%,
- στις οδοντόκρεμες και στα σαμπουάν 3%,
- στον χαλβά και στο ταχίνι 1,5% με 7% και σε πολλά ακόμη είδη πρώτης ανάγκης.
Ήδη κάποιες από τις ανατιμήσεις έχουν περάσει στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, ενώ οι περισσότερες θα έχουν γίνει αντιληπτές από τους καταναλωτές το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν σημειωθεί αυξήσεις στα χαρτικά 3,5%, στο ελαιόλαδο 15-20%, στον καφέ 2,80%, στα σπορέλαια 14%, στη φυτίνη 14%, στα μπισκότα 3,3%-5%, στις σακούλες απορριμμάτων 5%, στα φίλτρα καφέ 4,5%, στο αλουμινόχαρτο 4,5%, στο σαπούνι 3%, στα αυγά 5%, στα μωρομάντιλα 6,5%, στα απορρυπαντικά πλυντηρίου 2,5%, στο ρύζι 11%-25%, στα κατεψυγμένα ψάρια 5%-8%, στα τυριά 3%, και σε πολλά ακόμη προϊόντα.
Αποτρεπτικές οι εισαγωγές πρώτων υλών
Οι πληθωριστικές αυτές τάσεις που καταγράφονται, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, καθιστούν αποτρεπτικές τις εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και τελικών προϊόντων στη χώρα μας, καθώς μεγάλος αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοια κόστη, ενώ οι τάσεις αυτές, ανόδου των τιμών είναι δύσκολο να απορροφηθούν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Οι πληθωριστικές πιέσεις πάντως δεν εξαιρούν κανένα, ακόμη και εύρωστες οικονομίες, όπως η γερμανική. Είναι ενδεικτικό ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρουσίασε ρεκόρ δεκαετίας τον περασμένο Μάιο σκαρφαλώνοντας στο 2,5%
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!