Τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα θέατρα που ισχύoυν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εκτός από το τουριστικό πακέτο που λήγει τέλος του έτους, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
Εκμετάλλευση δημοσιονομικών περιθωρίων
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόνισε πως εκτός από την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η κυβέρνηση στοχεύει στην εκμετάλλευση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα υπάρξουν, για τη μονιμοποίηση της μείωσης στους συγκεκριμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, εισιτήρια μεταφορικών μέσων και εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων με το σημερινό καθεστώς διατηρείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021, ενώ η διατήρησή του για το τουριστικό πακέτο είναι σε ισχύ ως και το τέλος του χρόνου.
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
Mε τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% που βαρύνει υπηρεσίες και αγαθά η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ απειλούνται και από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Η διατήρηση της «έκτακτης» μείωσης του ΦΠΑ αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την υγειονομική κρίση και θα τις βοηθήσει να σταθούν όρθιες στην πορεία της επιστροφής προς την κανονικότητα, που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Ποια εισιτήρια φθηναίνουν
Θα πωλούνται φθηνότερα τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση του οικονομικού επιτελείου θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς, καθώς βούληση της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αποτελεί η μείωση της έμμεσης φορολογίας.
Πιο ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός
Η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα ειδικά για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια ταξιδιωτική πίτα, καθώς η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.
Σήμερα, στο κομμάτι του τουρισμού στη διαμονή με πρωινό η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα) η ενιαία τιμή υπάγεται επίσης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή με πλήρη διατροφή (full board, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα) το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία και το 95% στον μειωμένο συντελεστή.
Στη διαμονή με το σύστημα all inclusive το 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφή τρόπο και το υπόλοιπο ποσοστό, το 90%, υπάγεται στο 13%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!