Μάχη δίνεται για να πεισθούν αυτή την εβδομάδα οι χώρες με αντιρρήσεις να στηρίξουν τη συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι επιδιωκόμενοι συμβιβασμοί μπορεί να «νερώσουν» και τελικά να καταστήσουν άνευ σημασίας την όποια τελική συμφωνία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές Ιουνίου στο πλαίσιο της G7. Με τις συζητήσεις που γίνονται στο Παρίσι επιδιώκεται να βρεθούν τρόποι που θα επιτρέψουν στις χώρες αυτές να δεχθούν την αλλαγή στους κανόνες της παγκόσμιας φορολογίας.Οι λεπτομέρειες των προτάσεων που γίνονται μπορεί να συζητηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της G20 που θα συνεδριάσουν τον Ιούλιο στη Βενετία.
Η Ιρλανδία, η Ελβετία και τα νησιά Μπαρμπάντος εκτιμάται ότι θα αρνηθούν να υπογράψουν τη συμφωνία. Υπάρχουν, πάντως, παράγοντες που εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας και ιδιαίτερα για τη συμμετοχή της Κίνας, αν και σημείωσαν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αποτυχία… υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες, ωστόσο δεν έχουμε μετακινηθεί από (την προοπτική) μίας συμφωνίας», δήλωσε ένας διαπραγματευτής.
Θετικότερο το κλίμα για συμμετοχή της Κίνας
Ενας άλλος διαπραγματευτής, που την περασμένη εβδομάδα ήταν ανήσυχος για τη συμμετοχή της Κίνας, είπε ότι οι ενδείξεις είναι τώρα καλύτερες, αλλά προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις μπορεί να αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για μία παγκόσμια συμφωνία που θα τερματίσει τις μακρόχρονες διαμάχες για το διεθνές φορολογικό καθεστώς.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία στη G20, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να προετοιμασθούμε για άλλα 20 χρόνια συζητήσεων για το θέμα αυτό». Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει κίνδυνος να «νερωθεί» η συμφωνία τόσο πολύ, ώστε να μην έχει πλέον νόημα.
Οι αντιρρήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών
Αντιρρήσεις έχουν και οι αναπτυσσόμενες χώρες που θεωρούν ότι η συμφωνία δεν θα τις επιτρέψει να έχουν επιπλέον φορολογικά έσοδα από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η G24 – η ομάδα των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών – έχει ζητήσει να επιτρέπεται σε αυτές να φορολογούν ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών που προκύπτει από πωλήσεις στις χώρες τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιμείνουν στην επιβολή δικών τους ψηφιακών φόρων.
Οι χώρες αυτές θέλουν επιπλέον να τροποποιήσουν την πρόταση της συμφωνίας για έναν ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή που θα είναι τουλάχιστον 15%.
Με πληροφορίες από Financial Times
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!