Νέα
  • ΓΔ: 1535.34 -0.27%
  • Τζίρος: 77,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Νέο μοντέλο στήριξης για τις επιχειρήσεις
Πηγή: Eurokinissi

Ζεστό χρήμα στην αγορά με στήριξη όλων των επιχειρήσεων το πρώτο δίμηνο του 2021 και νέο στοχευμένο μοντέλο από τον Μάρτιο και μετά, αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πατούν ήδη σε ναρκοπέδιο και κινδυνεύουν να αφανιστούν, προβλέπει η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου για τη διάσωσή τους.

Aπό την παροχή ρευστότητας σε όλους με κύριο εργαλείο την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, το οικονομικό επιτελείο σταδιακά θα προχωρήσει σε παροχή στήριξης σε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και να οδηγήσουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις στρέφει την προσοχή του το Υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζει μια «εξατομικευμένη» διαχείριση της δεινής κατάστασης τους για την επόμενη ημέρα και όσο πλησιάζει η επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα. Άλλωστε, εάν υπάρξει μια ρύθμιση οφειλών των χρεών που γεννήθηκαν κατά την πανδημία φαίνεται ότι θα αφορά μόνο τα χρέη αυτών των επιχειρήσεων.

«Πρέπει να γίνει μια εξατομικευμένη διαχείριση, ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα έχει γενικό χαρακτήρα, αυτό είναι σίγουρο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον ANΤ1, κλείνοντας το παράθυρο για μία νέα ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις για το σύνολο του πληττόμενων από τον κορονοϊό.

Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει μια δύσκολη άσκηση που θα κορυφωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου με στόχο να καταγραφούν τα ακριβή κριτήρια, βάσει των οποίων θα καθορίζεται ποιες  επιχειρήσεις  χρήζουν ενισχυμένης κρατικής στήριξης. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου «αυτό είναι το κλειδί για το επόμενο διάστημα, αφού η παροχή ρευστότητας πρέπει να  λάβει πιο ειδικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να δοθεί βοήθεια οι επιχειρήσεις που πραγματικά κινδυνεύουν και να αποτραπεί ο ξαφνικός θάνατος τους».

Βασικό εργαλείο θα είναι η ενεργοποίηση από  τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2021, ενισχύσεων για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, με «πιλότο» τον σχετικό κοινοτικό κανονισμό. Η  στήριξη θα συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των δικαιούχων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους ώστε να διατηρηθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να λειτουργήσει ως ισχυρό εφαλτήριο για την ανάκαμψή τους. 

Σε πρώτο χρόνο ενεργοποιούνται:

  1. 5η επιστρεπτέα προκαταβολή. Aρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα καλύψει τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ Απριλίου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου. Θα υπάρχει κατώτατο όριο στα 1000 ευρώ ως ενίσχυση για τις πληττόμενες προσωπικές εταιρείες, χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. To 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο.
  2. Νέο πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτεί όχι μόνο τόκους αλλά ενδεχομένως και το κεφάλαιο. Στην πραγματικότητα θα είναι μια ΓΕΦΥΡΑ για τα επιχειρηματικά δάνεια και θα τρέξει από τον Ιανουάριο .
  3. Νέο πρόγραμμα δανείων έως 50.000 ευρώ σε συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα, με συνολικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Η διαφορά με το τρέχον εγγυοδοτικό πρόγραμμα θα είναι ότι οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερες εγγυήσεις για να λάβουν τα δάνεια.

Νέο μοντέλο από τον Μάρτιο

Με στόχο τη διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας από τον Μάρτιο θα δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «κόκκινο». H στήριξη θα αφορά σε μη καλυπτόμενες έως τώρα πάγιες δαπάνες, που δεν είναι επιλέξιμες, ούτε από τα κέρδη, ούτε από άλλες πηγές και αφορούν επιχειρήσεις που έχουν μείωση τουλάχιστον 30% από 1ης Μαρτίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2021.

Πρόκειται για τις πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη (δηλαδή, έσοδα μείον μεταβλητές δαπάνες), ούτε από άλλες πηγές, όπως ασφάλιση, προσωρινά μέτρα ενίσχυσης που καλύπτονται από το Προσωρινό πλαίσιο. Ενισχύσεις μπορεί να δοθούν κατ' εξαίρεση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές στα τέλη του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας και δεν βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες η ενίσχυση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70% των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών, με εξαίρεση τις μικρές επιχειρήσεις όπου η ενίσχυση μπορεί να φτάσει το 90%.Το τελικό ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται μετά την πραγματοποίηση των ζημιών. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμα για τα ποσά των ενισχύσεων, καθώς πρώτα θα καθοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων οι επιχειρήεσις θα έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ