Η πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμφίβολα προκάλεσε θετική έκπληξη πρώτου μεγέθους ακόμη και στους πλέον αισιόδοξους. Απόρροια αυτού είναι, ο ένας μετά τον άλλον, φορείς και διεθνείς οργανισμοί να αναθεωρούν προς το καλύτερο τις προβλέψεις τους.
Ωστόσο όλοι συγκλίνουν σε δύο παραδοχές: Ναι, η ελληνική οικονομία θα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν το 2021, αρκεί τα τουριστικά έσοδα να μην αποκλίνουν πολύ από τις προβλέψεις και να μην υπάρξει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας.
Απάντηση βέβαια σε αυτό το ρητορικό ερώτημα δεν μπορεί να δώσει κανείς. Όλοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωστόσο ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.
Συγκλίνουν οι προβλέψεις για ανάπτυξη κοντά στο 5%
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η ελληνική κυβέρνηση, στην κατάθεση του προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο, είχε κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% της ελληνικής οικονομίας το 2021, αλλά στην πρόβλεψη αυτή είχε ως σταθερά ότι το lockdown θα είχε πάψει να ισχύει από τις 10 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Όπως είναι γνωστό, η πρόβλεψη αυτή διαψεύστηκε και μάλιστα με πάταγο. Η οικονομία λειτουργεί με σχετική ελευθερία εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Και όμως η ύφεση ήταν μόλις 2,3%. Κάποιοι μάλιστα, σοβαροί αναλυτές, προέβλεπαν στις αρχές του χρόνου, με την πανδημία να κλιμακώνεται, ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 10%. Κάποιοι απαισιόδοξοι την τοποθετούσαν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα.
Επίσης η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει πρόβλεψη, αν και στις δηλώσεις τους οι αρμόδιοι υπουργοί μιλούσαν για «κουρεμένη» ανάπτυξη στα επίπεδα του 3,5%-3,6%.
Το κλίμα αυτό έχει αλλάξει. Και αυτό είναι σαφές. Η αγορά αρχίζει να βρίσκει βηματισμό, οι καταναλωτές επιστρέφουν, ενώ και επενδυτές κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους.
Χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναθεώρησε την πρόβλεψή του από το 2,7% που ήταν, στο διάστημα μεταξύ 3,6% και 4,8%. Μία πρόβλεψη που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η οικονομία αντέχει και διαθέτει και καύσιμα για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και άλλες αναθεωρήσεις προς το καλύτερο από διεθνείς φορείς.
Οι δύο μεταβλητές στην εξίσωση της ανάπτυξης
Ωστόσο υπάρχουν και μεταβλητές σε αυτή την εξίσωση που είναι άγνωστες. Και αυτοί έχουν να κάνουμε με:
- Τουρισμός: Ο πήχης είχε τοποθετηθεί μεταξύ του 40% και του 50% των εσόδων του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς μεταξύ 7,5 και 9 δισ. ευρώ. Οι δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο της Βρετανίας, η στάση αναμονής από σκανδιναβικές χώρες, Ολλανδία και Ρωσία θολώνουν αυτόν τον στόχο. Το πού τελικά θα διαμορφωθεί το τελικό έσοδο θα κρίνει εν ολίγοις και την οριστική πρόβλεψη για την ανάπτυξη.
- Πανδημία: Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι η πανδημία στην Ελλάδα τιθασεύεται. Αποτελεί όμως ερώτημα για πόσο και σε τι έκταση θα είναι η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα. Ο εμβολιασμός προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και απομένει να δούμε εάν αυτό θα παγιωθεί, ώστε να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας ικανό να αποτρέψει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, που οι επιστήμονες τουλάχιστον δεν το θεωρούν απίθανο.
Εν κατακλείδι, η οικονομία δείχνει να ξεπερνάει στο σοκ, αλλά οι κίνδυνοι παραμονεύουν και κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει ασφαλή πρόβλεψη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!