Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ερχονται τρεις εκθέσεις για την οικονομία - Συστάσεις και «σήμα» για μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν
Πηγή: Unsplash

Τρεις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, κάθε μία εκ των οποίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα, ανακοινώνει την προσεχή Τετάρτη, 2 Ιουνίου, η Κομισιόν.

Όπως εκτιμάται, και στις τρεις εκθέσεις θα υπάρχουν συστάσεις και σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν τον βασικό πυλώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους.

Πρόκειται για: 

  1. την 10η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας,
  2. την έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο αλλά και
  3. τη νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η 10η έκθεση θα είναι θετική για τη χώρα, ενώ θα ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 740 εκατομμυρίων ευρώ στο Εurogroup της 17ης Ιουνίου.

Στην έκθεση θα απευθύνεται σύσταση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα σημειώνεται ότι η πανδημία του κορονοϊού διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οδήγησε σε απότομη συρρίκνωση της οικονομίας το 2020, ωστόσο σημαντικού μεγέθους πόροι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Βιώσιμο το χρέος, με πτωτική τροχιά 

Ενδιαφέρον έχει και η έκθεση που εντάσσεται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Mέσω των ειδικών συστάσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να απευθύνει συστάσεις για τα προγράμματα οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη μετά κορονοϊό εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στη νέα ανάλυση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, το δημόσιο χρέος παραμένει βιώσιμο, κινούμενο -ως ποσοστό του ΑΕΠ- πτωτικά.

Τo χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η βιωσιμότητά του υποστηρίζεται από πολλούς παράγοντες που το αμβλύνουν, θα αναφέρεται στην έκθεση.

Παρά τη μεγάλη αύξηση που σημείωσε το 2020 φτάνοντας στα 341,023 δισ. ευρώ ή στο 205,6% του ΑΕΠ, για το 2021 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 204,8% του ΑΕΠ ή στα 352,5 δισ. ευρώ. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα κορυφωθούν το 2022-23 και στη συνέχεια θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ σε 10ετή ορίζοντα.

Το υψηλό δημόσιο χρέος αποτελεί τη βασική πρόκληση για τη χώρα και το πιστωτικό προφίλ της, όπως επισήμανε χθες και η Μoody's.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ