Προσδοκίες ότι η ανάκαμψη που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων θα συμβάλει στην ταχύτερη άνοδο του ΑΕΠ εκφράζουν στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα υπάρξει δυναμική επάνοδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, ενώ έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στο μέτωπο των ανακαινίσεων, όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα παίξει το νέο «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να «τρέχει» από το φθινόπωρο.
Παράγοντες της αγοράς ακινήτων προσθέτουν ότι ώθηση στη ζήτηση προβλέπεται να δώσει και η αυξανόμενη ζήτηση από αλλοδαπούς επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τα κίνητρα που προσφέρει το πρόγραμμα της «Golden Visa», συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις τιμές των ακινήτων. Η μέση αξία πώλησης αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, ακολουθώντας τον «νόμο της προσφοράς και της ζήτησης».
Εκτιμήσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στελέχη του real estate εκτιμούν ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να εξελιχθεί σε μια χρονιά επούλωσης των απωλειών της περσινής σεζόν. Κάτι που κάνει αρκετούς να πιστεύουν πως από την επόμενη χρονιά τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα.
Καθοριστικό ρόλο στην ομαλοποίηση της κατάστασης και την επιστροφή των διεθνών πτήσεων στην κανονικότητα θα παίξει η ταχύτητα με την οποία θα εμβολιασθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε μόλις 4,28 δισ. ευρώ και οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών ήταν κατά 77% λιγότερες από το 2019.
Φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν κινητοποιήσει σημαντικά κεφάλαια, τα οποία με το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας θα κατευθυνθούν σε αγοραπωλησίες αλλά και ανακαινίσεις. Η αναστολή του ΦΠΑ, οι εκπτώσεις φόρου για ανακαινίσεις, το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας, η προσέλκυση πλούσιων και συνταξιούχων να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση για τους πρώτους να προχωρήσουν σε επενδύσεις, λειτουργούν ενισχυτικά για τον κλάδο. Ωστόσο, κλειδί στην εξέλιξη και τη δυναμική της αγοράς θα αποτελέσουν οι ευρύτεροι χρηματοοικονομικοί δείκτες, η πρόσβαση στον δανεισμό, η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων αλλά και η εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας.
Ερχονται δομικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων
Τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει ότι η τρέχουσα χρονιά αναμένεται να αποτελέσει χρονιά δομικών αλλαγών στην αγορά ακινήτων. O ρυθμός αύξησης των τιμών σε όλη τη χώρα επιταχύνεται κατά 3,2% το α' τρίμηνο του έτους από 2,5% το δ' τρίμηνο του 2020, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην Αθήνα (5,4%) ενώ τα ακίνητα παλαιότητας άνω των πέντε ετών έχουν μικρό προβάδισμα στις αυξήσεις τιμών.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το α΄ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Για το σύνολο του 2020 και με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%, έναντι αύξησης 7,2% το 2019.
Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α' τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 2,9% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 3,4% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2020, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών ήταν 4,7% για τα νέα διαμερίσματα, έναντι αύξησης 7,7% το 2019, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 4,0% το 2020, έναντι αύξησης 6,9% το 2019.