Tην πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη εξέρχονται από την κρίση εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και τις θετικές εξελίξεις για την οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να επανεξεταστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε όλες οι προβλέψεις από τους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς και από αναλυτές αναφέρονται σε ισχυρή ανάπτυξη από εδώ και εμπρός. Κατά μέσο όρο, σημείωσε, οι χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να επανέλθουν στις αρχές του 2022 στην επίδοση που είχαν το 2019, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα, είπε, προχώρησε πολύ την τελευταία δεκαετία και αναδύθηκε ισχυρότερη από την προηγούμενη κρίση.
Η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης και η προώθηση ενός υψηλού αναπτυξιακού δυναμικού αποτελούν, πρόσθεσε, αποτελούν βασική πρόκληση για το μέλλον.
Η καλή χρήση των διαθέσιμων πόρων θα στηρίξει σημαντικά την ανάκαμψη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Η επιτυχία, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα να απορροφήσει τους πόρους αυτούς αποτελεσματικά.
Πώς θα διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους
Ο επικεφαλής του ESM χαιρέτησε τον στόχο της κυβέρνησης να αυξήσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αυτός δεν απαιτεί μόνο την παραγωγική χρήση των πολύ υψηλών πόρων της ΕΕ, αλλά και
- μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη ενός φιλικού στις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που ανέφερε ο υπουργός,
- συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων,
- περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της διοίκησης γενικά,
- μία μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος,
- και τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία που είναι ο στόχος όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Η αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού με τις πολιτικές αυτές θα είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. Το χρέος, είπε, έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα, είπε, δεν αποτελεί εξαίρεση.
Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα οικοδομεί σταδιακά, αλλά σταθερά»
Η Ελλάδα οικοδομεί σταδιακά, αλλά σταθερά, τη μετά- κορονοϊό εποχή, πιάνοντας το "νήμα" από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα «στοιχήματα» αυτά μπορούν να κερδηθούν με ευρύτερες λύσεις, με ευρωπαϊκές λύσεις. Προϋποθέτουν, είπε, έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.
Τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε όσα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία, μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. «Να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών», υπογράμμισε.
Ο υπουργός περιέγραψε τα κυβερνητικά μέτρα και τις θετικές εξελίξεις για την οικονομία, τονίζοντας ότι «δεν πανηγυρίζουμε, ούτε παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα πολλές και μεγάλες. Εργαζόμαστε συνετά και συστηματικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες και να αντεπεξέλθουμε – κατά τον καλύτερο τρόπο – στις προκλήσεις».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!