Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει κίνδυνο αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Ερωτηθείς για την αύξηση του κρατικού χρέους στη διάρκεια της πανδημίας, ο Λέιν σημείωσε ότι τα επιτόκια σήμερα είναι πολύ χαμηλά, αντίθετα με το 2008, και ότι συνεπώς η οικονομική επιβάρυνση των χωρών από το υψηλός χρέος θα είναι πολύ χαμηλή.
«Τα τρέχοντα επίπεδα χρέους στο σημερινό περιβάλλον δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους παγκόσμιους επενδυτές – αλλά, φυσικά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακτήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια μόλις η ανάκαμψη παγιωθεί».
Στις 10 Ιουνίου η απόφαση για τα ομόλογα
H ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει την αύξηση των αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της για την πανδημία (PEPP), αν αυτό θα είναι αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών, δήλωσε ο Λέιν.
«Μπορεί να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τις αγορές μας, ανάλογα με το τι θα χρειασθεί για να διατηρήσουμε ευνοϊκές τις χρηματοδοτικές συνθήκες. Η γενική δέσμευσή μας είναι η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών», τόνισε.
Η ΕΚΤ αποφάσισε τον Μάρτιο την αύξηση των αγορών ομολόγων για το δεύτερο τρίμηνο, ώστε να ανακόψει την άνοδο των αποδόσεων τους που είχε προηγηθεί, ενώ στις 10 Ιουνίου θα αποφασίσει για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της έχουν ζητήσει τη μείωση των αγορών ομολόγων, ενώ δεν υπήρξε ορατή πίεση για μία αύξησή τους, κάτι που σημαίνει ότι η επιλογή θα είναι μεταξύ της διατήρησης του σημερινού ρυθμού ή μείωσής του.
Σύμφωνα με το Reuters, οι δηλώσεις του Λέιν υποδηλώνουν ότι η απόφαση για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων παραμένει ανοικτή καθώς η ανάκαμψη εκδηλώνεται αργότερα από ό,τι ήλπιζαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και η οικονομία της Ευρωζώνης θα χρειασθεί ένα ακόμη χρόνο για να επανέλθει στο προ του κορονοϊού επίπεδό της.
Το 2023 θα μειωθεί η ανεργία στα επίπεδα του 2019
Ο Λέιν είπε, επίσης, ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επανέλθει πριν από το 2023 στα προ κορονοϊού επίπεδα και θα απαιτήσει μία «συνεχή προσπάθεια» από την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις.
«Τώρα», είπε, «είμαστε 4-5% κάτω (από το επίπεδο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2019). Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη πτώση. Για σύγκριση, σε μία συνήθη ύφεση, η πτώση είναι πιθανόν 1-2%».
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ σημείωσε: «Νομίζω ότι είμαστε τώρα, τον Μάιο και τον Ιούνιο, σε ένα σημείο καμπής. Από τώρα, η οικονομία θα αυξάνεται γρήγορα, αλλά από ένα χαμηλό επίπεδο.
Επομένως, ακόμη και με μία αρκετά γρήγορη ανάπτυξη στο υπόλοιπο του έτους, η Ευρωζώνη θα επανέλθει στο επίπεδο του ΑΕΠ του 2019 περίπου την ίδια περίοδο το επόμενο έτος. Οσον αφορά την αγορά εργασίας, θεωρούμε ότι η ανεργία θα υποχωρήσει μόνο το 2023 στα επίπεδα του 2019. Είναι ένα μακρύ ταξίδι, που απαιτεί μία συνεχή προσπάθεια από τις δημοσιονομικές και νομισματικές Αρχές για τη στήριξη της ανάκαμψης».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!