Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ο τουρισμός θα κρίνει το ύψος της ανάπτυξης - Τα δύο σενάρια που είναι στο τραπέζι

Τουρισμός / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Δύο σενάρια βάζει στο τραπέζι το ΙΟΒΕ για την πορεία της οικονομίας το 2021. Το βασικό σενάριο προβλέπει η ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 3,5% - 4%, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού. Στην αντίθετη περίπτωση που αυτές διαψευσθούν, τότε η ανάπτυξη θα προσγειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 1% έως 2%.

Ειδικότερα, στα δύο σενάρια του ΙΟΒΕ, προβλέπονται τα εξής:

  • Ανάπτυξη 3,5% - 4%. Στο θετικό και βασικό αυτό σενάριο, η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 3 - 4%, «αφού θα χρειαστούν λιγότερα μέτρα στήριξης από πέρσι», η ιδιωτική κατά 2,5 - 3,5%, οι επενδύσεις θα εκτιναχθούν κατά 12 - 15% και οι εξαγωγές κατά 11 - 13%. Στο σενάριο αυτό οι εισαγωγές θα κυμανθούν μεταξύ 8% με 11% και ο πληθωρισμός μεταξύ 0,1 έως 0,3%.
  • Ανάπτυξη 1,5% - 2%. Στο δυσμενές αυτό σενάριο, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί μόλις κατά 1 - 1,5%, οι επενδύσεις μεταξύ 7 - 9%, οι εξαγωγές μεταξύ 6 - 8%, οι εισαγωγές 4 - 6% και θα έχουμε αποπληθωρισμό, μεταξύ 0,3 έως 0,5%.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας τόνισε ότι το αισιόδοξο σενάριο «το βγάλαμε από το τραπέζι καθώς το υγειονομικό πρόβλημα δεν έχει φύγει».

«Στο βασικό σενάριο έχουμε ενσωματώσει την κίνηση του τουρισμού στα μέσα Μαΐου όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Θεωρούμε λίγο πιο ρεαλιστικά ότι η τουριστική περίοδος θα είναι πιεσμένη προς το τέλος της, ενδεχόμενα να δούμε μια περισσότερο καλή περίοδο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ενσωματώνοντας σε έναν βαθμό και τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και υποθέτοντας ότι η Ευρωζώνη θα τρέξει με έναν ρυθμό, όπως αυτό που προβλέπει το ΔΝΤ» σημείωσε ο Ν. Βέττας.

Το εναλλακτικό δυσμενές σενάριο, όπως σημείωσε ο Ν. Βέττας μπαίνει στο τραπέζι «εάν οι χώρες της Ευρωζώνης, που είναι οι κύριοι εμπορικοί μας εταίροι ανακάμψουν αργότερα και έχει συνέπειες στον τουρισμό».

Ισχυρή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα

Αναφερόμενο στο τραπεζικό σύστημα, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι «χαρακτηρίζεται από άφθονη ρευστότητα σε χαμηλό κόστος από τη συνεχιζόμενη διευκολυντική πολιτική της ΕΚΤ. Οι πιστώσεις ανακάμπτουν σταθερά προς τις επιχειρήσεις, σε ένα βαθμό στηριζόμενες και στα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ συρρικνώνονται προς τα νοικοκυριά. Οι ιδιωτικές καταθέσεις ανακάμπτουν σταθερά, στηριζόμενες και στην προσωρινά υψηλή ροπή προς αποταμίευση, ενώ το κόστος νέου δανεισμού ιδιωτικού και δημόσιου τομέα παραμένει χαμηλό».

Και καταλήγει «σημαντική θετική εξέλιξη η μεγάλη μείωση των ΜΕΔ στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, κυρίως μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, καθώς και η επέκταση του προγράμματος Ηρακλής για 18 επιπλέον μήνες. Στον αντίποδα, πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αποτελεί η ποιότητα του ενεργητικού και η μειωμένη κερδοφορία. Η δυσκολία αποπληρωμής εκ μέρους δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία αναμένεται να επιβραδύνει ή και ανακόψει πρόσκαιρα την οργανική μείωση των ΜΕΔ. Συνεπώς, προτεραιότητα είναι η άμεση εφαρμογή του Ηρακλή ΙΙ και η επέκταση συστημικών λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού συνολικά».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ