Νέα
  • ΓΔ: 1401.09 +0.25%
  • Τζίρος: 74,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ – Προς αύξηση το δανειακό πρόγραμμα της χώρας

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Νέα έξοδο στις αγορές σχεδιάζει το ελληνικό Δημόσιο το επόμενο διάστημα, υπό την πίεση της κάλυψης των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών που προκαλούνται από την πανδημία. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξετάζει με προσοχή την τρίτη κατά σειρά έκδοση για το 2021 και σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο έχει τεθεί μια έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, με στόχο να αντλήσει 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν και να επιλεγεί το re-opening του υφιστάμενου δεκαετούς ομολόγου, για το οποίο είχε εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο ΟΔΔΗΧ, που σε κάθε περίπτωση οργανώνει τη στρατηγική του με βάση τις συνθήκες που δημιουργούνται στο διεθνές περιβάλλον, θα επιδιώξει την άντληση μεγαλύτερου ποσού από τις αγορές από τα 12 δισ. ευρώ που σχεδίαζε αρχικώς, με το πρόγραμμα δανεισμού να προσεγγίζει ακόμα και τα 16 δισ. ευρώ, τώρα που τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι χαμηλά και οι συνθήκες στις αγορές σχετικά ήρεμες.

Η τρίτη έξοδος στις αγορές το 2021

Θα είναι η τρίτη έξοδος στις αγορές, μετά την επιτυχημένη έκδοση τους 30ετούς ομολόγου, τον περασμένο Μάρτιο, την πρώτη από το 2008 που συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Από το 30ετές το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ. Αλλα 3 δισ. ευρώ είχαν αντληθεί μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τις αξιολογήσεις των οίκων το επόμενο διάστημα, με το βλέμμα στραμμένο προς την επενδυτική βαθμίδα.

Aν και ο στόχος για επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία δεν μπορεί να επιτευχθεί σε καμία περίπτωση μέσα στο 2021, αφού οι περισσότερες αξιολογήσεις απέχουν τρεις βαθμίδες από το investment grade, ωστόσο κεντρικός στόχος είναι να μπουν γερά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μόλις το 20% των περιπτώσεων με αξιολόγηση Ba καταφέρνει να ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα μέσα σε ορίζοντα 5ετίας. Οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν στάση αναμονής καθώς ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και οι δημοσιονομικές προκλήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αναβαθμίσεις.

Τι λέει η Fitch, «κλειδί» η αξιολόγηση από την S&P

Ο οίκος Fitch στην πρόσφατη έκθεσή του υπογραμμίζει ότι οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας από την κατηγορία BB θα καθυστερήσουν αρκετά και είναι αμφίβολο εάν θα ολοκληρωθούν ακόμη και ως το τέλος του 2022. Η μείωση του χρέους, αναφέρει η Fitch, θα είναι ο κυριότερος παράγοντας προσδιορισμού των αξιολογήσεων. Οι προοπτικές του ελληνικού χρέους (outlook) πιθανόν να διατηρηθούν σταθερές για μια περίοδο ενός-δύο ετών, ενώ μόνο στην περίπτωση που αρχίσει η μείωση του χρέους από το 2021 θα υπάρξουν νέες αναβαθμίσεις.

Σταθμό σε αυτή την πορεία θα αποτελέσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's στις 23 Απριλίου. Σήμερα, ο οίκος τοποθετεί την Αθήνα στο ΒΒ-, δηλαδή τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία. Στο παρελθόν έχει υπογραμμίσει ότι θα εξέταζε την αναβάθμιση της Ελλάδας εάν ο αντίκτυπος της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας αποδειχθεί βραχύβιος και η επιβράδυνση των δημοσιονομικών επιδόσεων λόγω της κρίσης αναστραφεί.

Η S&P τηρεί υψηλές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, καθώς περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 6,8% για το 2021 και αναμένεται με ενδιαφέρον η ετυμηγορία της. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της Moody’s στις 21 Μαΐου. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει μια νέα αναβάθμιση.

Πότε θα μπει η οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα

Για την ώρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα στο PEPP της ΕΚΤ εξουδετερώνει τους όποιους κινδύνους θα υπήρχαν από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει βαθμολογία investment grade σε αυτό το στάδιο. Η επέκταση της χρονικής διάρκειας του συγκεκριμένου προγράμματος (PEPP) έως τον Μάρτιο του 2022 καθιστά τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ δίνει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα, αν όχι έως τον Μάρτιο του 2022, ίσως λίγους μήνες αργότερα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ