Αν και τα μέτρα στήριξης πέτυχαν να περιορίσουν τους άμεσους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι μεσοπρόθεσμες αδυναμίες παραμένουν μεγάλες, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ για το 2020 στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για παράδειγμα, είπε, οι προοπτικές για την κερδοφορία των τραπεζών παραμένουν αδύναμες καθώς η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο διάστημα μειώνει τα περιθώρια κέρδους, ενώ παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα.
Θα επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών
Επιπλέον, πρόσθεσε, αυξήθηκαν οι αδυναμίες του επιχειρηματικού τομέα και πρέπει να αναμένονται υψηλότερα ποσοστά πτωχεύσεων μόλις αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης. Αυτό, είπε, θα οδηγούσε στην επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών και σε μία ακόμη πρόκληση για αυτές το επόμενο διάστημα.
Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, είπε ο αντιπρόεδρος, σταθεροποίησαν τη ζήτηση, διασφάλισαν τη ροή δανείων στις επιχειρήσεις, απέφυγαν ένα κύμα εταιρικών χρεοκοπιών και προστάτευσαν τους ισολογισμούς των τραπεζών. «Ωστόσο, αύξησαν επίσης τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ διαφόρων τομέων της οικονομίας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση μίας αρνητικής ανάδρομης σχέσης των υφιστάμενων αδυναμιών.
Μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι από την πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης
Ο ντε Γκίντος τόνισε ότι ΕΚΤ θα αναλάβει δράση σε κάθε περίπτωση αδικαιολόγητης αύξησης του κόστους δανεισμού. «Για την ώρα, οι κίνδυνοι από την πρόωρη απόσυρση των πολιτικών στήριξης είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατήρησή τους», είπε ο ντε Γκίντος.
Αν και ο ίδιος ανέφερε ότι έχει κρίσιμη σημασία η έγκαιρη έγκριση του δημοσιονομικού πακέτου των 750 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, υποβάθμισε τις ανησυχίες για μία ενδεχόμενη καθυστέρηση, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί διαρθρωτικό μέσο που αποσκοπεί στην αύξηση του μακροπρόθεσμου δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης.
Ο ντε Γκίντος υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα δράσει ξανά αν οι αγορές δεν στοιχηθούν με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία. «Παρακολουθούμε συνεχώς την ύπαρξη ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών και αυτό θα είναι ο οδηγός μας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεμα και αν παρατηρήσουμε… ότι υπάρχει αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών, θα αντιδράσουμε. Αυτό εντάσσεται στη δέσμευσή μας για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έως ότου τελειώσει η πανδημία», είπε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!