Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης στο imerisia.gr: Ανοίγουν νέους δρόμους οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση

Πηγή: Intime
Κωνσταντίνςο Φραγκογιάννης Πηγή: Intime

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά τo δυσμενές σκηνικό που έχει δημιουργήσει η πανδημία, καταγράφεται στη χώρα μας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι υποδομές, επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο imerisia.gr o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, προσθέτοντας ότι εξαιρετικές προοπτικές ανοίγονται και στους τομείς της τεχνολογίας, των ψηφιακών υπηρεσιών, της διαχείρισης, των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ήδη, μετά το πρότζεκτ της Volkswagen στην Αστυπάλαια, ο υφυπoυργός θα υπογράψει σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, μνημόνιο συνεργασίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Next e.GO που ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με απώτερη επιδίωξη την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

«Οι επιχειρήσεις σε όλον τον πλανήτη έχουν στραμμένο το βλέμμα στην μετά Covid εποχή. Αξιολογούν ποιες χώρες θα είναι σε θέση να πετύχουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και θεωρώ πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση» αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών. «Τόσο οι αγορές, όσο και οι ξένοι επενδυτές νιώθουν σαφώς πιο ασφαλείς με την Ελλάδα αυτές τις μέρες» τονίζει με έμφαση.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για την οπτικοακουστική βιομηχανία και για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση θα αναπτύξει το αναγκαίο πλαίσιο, ξεκινώντας από την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με προγράμματα που θα συνδέονται με τις ανάγκες προσωπικού της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Αναφορικά με την ενίσχυση της εξωστρέφειας, που αποτελεί ένα από τα κλειδιά της στρατηγικής που χαράσσεται για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, υπογραμμίζει ότι ετοιμάζεται ένα μεταρρυθμιστικό επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταστήσει τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων ουσιαστικό σύμμαχο των ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Με το έργο της Αστυπάλαιας δείχνουμε την ετοιμότητα της Ελλάδας να υποδεχτεί επενδύσεις σε τομείς που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι θα έχουμε προβάδισμα 

H επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια ανοίγει τον δρόμο και για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας;

Εμβληματικές επενδύσεις σαν το «Εξυπνο και Βιώσιμο νησί» της Αστυπάλαιας αποτελούν μια γέφυρα με το αύριο. Δείχνουν στους επενδυτές ότι ή χώρα έχει αλλάξει και ότι πρωτοστατεί σε τομείς όπως η τεχνολογία, η ηλεκτροκίνηση, η βιώσιμη παραγωγή ενέργειας. Δείχνουν τον αναμενόμενο και αυτονόητο συσχετισμό του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελλάδας με την τεχνολογία.

Η επένδυση αυτή και η υλοποίηση της, που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, συμβολίζουν τη μετάβαση από την παλιά Ελλάδα στη νέα. Το σχέδιο είναι να μετατρέψουμε το νησί σε ένα μέρος όπου θα υπάρχει μόνο ηλεκτροκίνηση. Ένα μέρος όπου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Και που μόνο ηλεκτρικά, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, οχήματα θα κινούνται σε αυτό. Πρόκειται για ένα μόνο παράδειγμα, ενδεικτικό της αλματώδους προόδου που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σε αυτό το πεδίο. Με το έργο της Αστυπάλαιας δείχνουμε την ετοιμότητα της Ελλάδας να υποδεχτεί επενδύσεις σε τομείς που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι θα έχουμε προβάδισμα. 

Παρά την πανδημία, παρατηρούμε έντονο ενδιαφέρον σε σημαντικούς τομείς, όπως στην ενέργεια, στον τουρισμό και στις υποδομές 

Από ποιες χώρες εκδηλώνεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ακόμα και σε αρχικό στάδιο; Εσείς προσωπικά σε ποιες αγορές θα θέλατε να κάνετε άνοιγμα;

Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε ότι οι επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη έχουν στραμμένο το βλέμμα στην μετά Covid εποχή. Αξιολογούν ποιες χώρες θα είναι σε θέση να πετύχουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και θεωρώ πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση. Και αν το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις σε μια χώρα είναι μία μονάδα μέτρησης για την αξιοπιστία της, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το αφήγημα αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό στις διεθνείς αγορές.

Παρά την πανδημία, παρατηρούμε έντονο ενδιαφέρον σε σημαντικούς τομείς, όπως στην ενέργεια, στον τουρισμό και στις υποδομές, ενώ εξαιρετικές προοπτικές ανοίγονται στους τομείς της τεχνολογίας, των ψηφιακών υπηρεσιών, της διαχείρισης των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Λίγες μέρες πριν την καραντίνα, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, τα Cinespace Studios από το Σικάγο ανακοίνωσαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα

Εκτός από τις επενδύσεις σε παραδοσιακούς κλάδους, ποιοι κλάδοι εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας? Για παράδειγμα παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα στα κινηματογραφικά στούντιο και τις παραγωγές.

Λίγες μέρες πριν την καραντίνα στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου τα Cinespace Studios απο το Σικάγο ανακοίνωσαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η πανδημία και η αδυναμία μετακινήσεων από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας έχει καθυστερήσει την επένδυση αν και οι επαφές και η συνεργασία δεν έχει σταματήσει καθ' όλη την περίοδο της καραντίνας.

Η χώρα μας αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για την οπτικοακουστική βιομηχανία μέσα από μια σειρά αναπτυξιακών κινήτρων που προσφέρουμε. Δεν φτάνουν όμως μόνο τα κίνητρα. Διαθέτουμε ακόμα φυσική ποικιλομορφία, όπως ηλιοφάνεια, εναλλαγή τοπίου, μνημεία, τουριστικές υποδομές κτλ. Επιπροσθέτως στον κλάδο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας υπάρχει υψηλής αξίας ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες, επαγγελματική επάρκεια και υψηλή απόδοση.

Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συμβάλει συντεταγμένα στην περεταίρω ανάπτυξης του αναγκαίου πλαισίου ξεκινώντας από την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με προγράμματα που θα συνδέονται με τις ανάγκες προσωπικού της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Όπως βέβαια καταλαβαίνετε μια τέτοιου είδους και μεγέθους επένδυση θα ενδυναμώσει και τα οικοσυστήματα επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν για να τη στηρίξουν.

Προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο βαθμό την γραφειοκρατία.

Ποια εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα ήταν πάντα αντιμέτωπη με ένα επενδυτικό έλλειμμα. Ακόμα και μετά την υπερδεκαετή κρίση και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν. Γνωρίζαμε από την αρχή αυτής της κυβέρνησης ότι δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί σε όρους φορολογίας. Υιοθετήσαμε μια «μεταρρυθμιστική ατζέντα» για να πετύχουμε βελτίωση του κλίματος για άμεσες ξένες επενδύσεις. Επομένως, μειώσαμε τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Απομένουν δυόμισι χρόνια έως τη λήξη της θητείας μας. Έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δεν συντρέχουν πολιτικοί περιορισμοί και όταν επιλέγουμε μία πολιτική, επιδεικνύουμε αποτελέσματα ταχύτατα.

Μειώσαμε τους φόρους επί των μερισμάτων. Επίσης κάναμε πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα παρέχοντας φορολογικά κίνητρα στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης. Προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο βαθμό την γραφειοκρατία. Χτίσαμε αξιοπιστία, πολιτική σταθερότητα, μακροπρόθεσμη οικονομική αναπτυξιακή πολιτική, κοινωνική συνοχή απέναντι στις ξένες επενδύσεις, απενοχοποιήσαμε την επιχειρηματικότητα και προβάλαμε το φιλοπενδυτικό μας ενδιαφέρον.

Κατά την πανδημία γίναμε μάρτυρες κάποιων success stories που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πέραν του έργου στην Αστυπάλαιας πριν από έναν μήνα η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τρία μεγάλα data centers στην χώρα μας, ενώ η Pfizer επενδύει στην Βόρεια Ελλάδα. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει αφορούν την πλευρά της προσφοράς και σχετίζονται με τα υποκείμενα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχει όμως μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Απομένουν δυόμιση χρόνια έως τη λήξη της θητείας μας. Έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δεν συντρέχουν πολιτικοί περιορισμοί και όταν επιλέγουμε μία πολιτική, επιδεικνύουμε αποτελέσματα ταχύτατα. Τόσο οι αγορές, όσο και οι ξένοι επενδυτές νιώθουν σαφώς πιο ασφαλείς με την Ελλάδα αυτές τις μέρες. Το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτή τη στιγμή ωστόσο είναι η αδυναμία να ταξιδέψουν οι επενδυτές στην πατρίδα μας λόγω της πανδημίας.

Ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας θεωρείται κομβικός για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας σε πορεία ανάκαμψης μετά τη μεγάλη περιπέτεια με την πανδημία του κορονοϊού. Ποιους στόχους θέτετε στη στρατηγική σας για το επόμενο διάστημα;

Το υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί σε συνθήκες πανδημίας η εξαγωγική προσπάθεια και προσφέρει στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις τα κατάλληλα εργαλεία. Αρχικά, η στέγαση όλων των όψεων της εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών μας, προς όφελος της επιχειρηματικότητας. Επίσης εξασφαλίζει την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ειδικότερα, το Enterprise Greece προσφέρει νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως η πλατφόρμα b2match, που διευκολύνουν την πρόσβαση των Ελλήνων εξαγωγέων σε αγορές του εξωτερικού και τους φέρνει σε επαφή με πιθανούς πελάτες. Επίσης διοργανώνει σε συνεργασία με τα Γραφεία ΟΕΥ webinars πληροφόρησης για ξένες αγορές σε σειρά κλάδων ενώ διερευνά τη δυνατότητα συνεργασιών προκειμένου να διευρυνθούν τα κανάλια διανομής από B2B σε B2C, προκειμένου το προϊόν να φθάνει κατ’ ευθείαν στον καταναλωτή.

Παράλληλα εργαζόμαστε στη κατεύθυνση της υλοποίησης ενός οργανωμένου μεταρρυθμιστικού επιχειρηματικού σχεδίου που θα καταστήσει τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων ουσιαστικό σύμμαχο των ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ