«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις και θα τις συζητήσουμε», δήλωσε για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους δασικούς χάρτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκου και τον δήμαρχο της πόλης, Αντώνη Καμπουράκη.
Ο υφυπουργός, που συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, χαρακτήρισε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τους δασικούς χάρτες «πυρηνική βόμβα», την οποία, όπως είπε, απενεργοποιεί η κυβέρνηση.
Η δήλωση του κ. Αμυρά
«Αγαπητέ κύριε περιφερειάρχα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ζεστή φιλοξενία που μας προσφέρεται απλόχερα, αλλά και για κάτι ακόμα. Ήσασταν ο πρωτοπόρος το 2018 που χτυπήσατε το καμπανάκι του κινδύνου για τον νόμο τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί των δασικών χαρτών, που είχατε δει ξεκάθαρα ότι θα προκαλούσε ένα τσουνάμι αδικιών και προσβολής της ιδιοκτησίας των πολιτών.
Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Νότιο Αιγαίο, τη Δωδεκάνησο, η οποία έχει και γεωπολιτική σημασία εξαιρετική, αλλά έχει και έναν δυναμισμό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπεί.
Εμείς λοιπόν παραλάβαμε στα χέρια μας μια πραγματική "πυρηνική" βόμβα. Ωστόσο, αυτήν τη βόμβα την απενεργοποιούμε.
Με εντολή του πρωθυπουργού και με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αποφασίσαμε πρώτα από όλα -και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, στην καρδιά του Νοτίου Αιγαίου- για να συζητήσουμε και να σας παρουσιάσουμε τις λύσεις στα "απόνερα" που μας προκάλεσαν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών βασισμένοι δυστυχώς στην πολλή κακή νομοθέτηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις και θα τις συζητήσουμε Ούτως η άλλως τις έχουμε συζητήσει και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Δωδεκάνησο και για τα χορτολίβαδα και τον περίφημο ασπάλαθο που φεύγει από την εξίσωση.
Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις και για τα χερσωμένα, αν και αυτό δεν αφορά ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα των δασωμένων αγρών .
Έχουμε τις λύσεις, εξετάζουμε στην απόλυτη λεπτομέρειά της την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχουμε τους τρόπους να αποδεσμεύσουμε το δυναμικό των ανθρώπων που θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους ή να θέλουν να την αξιοποιήσουν με διαφόρους τρόπους, τουριστικά ή αλλιώς.
Είμαστε δίπλα σας κ. περιφερειάρχα.
Σας ευχαριστούμε για αυτήν την εποικοδομητική συνεργασία και να τονίσω ότι το δόγμα πλέον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει. Δεν θα τρέχει ο πολίτης να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Το κράτος πρώτα από όλα και η δημόσια διοίκηση οριζοντίως θα λύσει και θα διορθώσει τα σφάλματα που πυροδότησαν δυστυχώς αυτά τα προβλήματα.
Και να πω βεβαίως ότι αυτά τα προβλήματα που ανέκυψαν και εμφανίστηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, είναι προβλήματα άλυτα εδώ και δεκαετίες. Αρκεί να σας πω ότι, για παράδειγμα, έχουμε εντοπίσει προβλήματα ιδιοκτησιακής φύσης και χαρακτηρισμού της γης στη Νότια Εύβοια που ανάγονται στο 1831. Στην Κρήτη ανάγονται στο 1855.
Εχουμε τα τελευταία 70 χρόνια τεράστια ιδιοκτησιακά ζητήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα εμείς να πούμε ότι, ναι βεβαίως θέλουμε τους δασικούς χάρτες διότι πρέπει να ξέρουμε που βρίσκεται το δάσος για να το προστατέψουμε, αλλά συγχρόνως να ξέρουμε ποιες είναι οι ιδιοκτησίες των πολιτών ώστε να τις διασφαλίσουμε. Αυτές οι εκκρεμότητες δεκαετιών πλέον τελειώνουν.
Είμαστε αποφασισμένοι, η κυβέρνηση, ο υπουργός ο κ. Σκρέκας, εγώ προσωπικά, ο γενικός γραμματέας, όλοι έχουμε σκύψει πάνω στο ζήτημα για να δώσουμε τις λύσεις, ώστε ο πολίτης πλέον να αντιλαμβάνεται ότι το κράτος τον υπολογίζει και τον θεωρεί ως το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εθνικής προσπάθειας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!