Eνα νέο πλαίσιο για τη δήλωση στην εφορία των επενδύσεων σε bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα διαμορφώνει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), με στόχο να μπλοκαρισθεί η φοροδιαφυγή μέσω αυτών των assets που εξαπλώνονται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα.
Στην έκθεση που υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, στη G20 σημειώνει ότι στόχος του Οργανισμού είναι να παρουσιάσει σύντομα στους ηγέτες της της μία τεχνική λύση για το θέμα αυτό, ώστε να διασφαλισθεί ότι τα κρυπτονομίσματα θα δηλώνονται στις φορολογικές Αρχές των χωρών κατοικίας των επενδυτών.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, που είναι ο αρμόδιος οργανισμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε διεθνές επίπεδο, τόνισε ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων αυξήθηκε θεαματικά μετά την τελευταία έκθεσή του και έφθασε τα 1,8 τρισ. δολάρια την 1η Απριλίου 2021.
Φορολογία πολυεθνικών επιχειρήσεων
Ο γγ του ΟΟΣΑ αναφέρθηκε και στη φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό και ότι οι συνθήκες για μία συναινετική λύση δεν ήταν ποτέ καλύτερες μετά την άρση της απαίτησης των ΗΠΑ για προστασία των μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων
«Υπό την καθοδήγηση, την πολιτική στήριξη και ενεργή εμπλοκή σας, το πλαίσιο της G20 και του ΟΟΣΑ για τη φορολογία των επιχειρήσεων είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας για επείγουσα μεταρρύθμιση του τρέχοντος διεθνούς φορολογικού συστήματος και να επιτύχει μία παγκόσμια και συναινετική λύση στα μέσα του 2021», σημειώνεται στην έκθεση για τις προκλήσεις που θέτει η ψηφιοποίηση της οικονομίας στον τομέα της φορολογίας, μία διατύπωση που αφορά στο πρόβλημα από τη μεταφορά των κερδών των μεγάλων τεχνολογικών πολυεθνικών σε χώρες όπου οι συντελεστές είναι πολύ χαμηλοί.
Σημειώνεται ότι με νέα πρότασή τους, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να τεθεί κατώτατος φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 21% σε συνδυασμό με την πρόθεσή τους να φορολογούνται οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές στις χώρες που δραστηριοποιούνται.
Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε, επίσης, ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει έκθεση για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μίας αποτελεσματικής πολιτικής ΦΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται από την οικονομία άτυπων μορφών απασχόλησης (gig economy), με βάση την επιτυχία των κανόνων του ΟΟΣΑ - για την αποτελεσματική συλλογή του ΦΠΑ σε ηλεκτρονικές πωλήσεις αγαθών, υπηρεσιών και ψηφιακών προϊόντων - που ακολουθούνται από 70 χώρες.
Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα διευκολύνει ένα νέο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών που θα βασίζεται στους κανόνες του ΟΟΣΑ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!