Την απαισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο πρώην ισχυρός άντρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα ελληνικά προγράμματα, Πολ Τόμσεν, σε συζήτηση που έγινε σε συνέδριο του Economist για τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας.
Ο Τόμσεν εστίασε την απαισιοδοξία του στην αδυναμία της Ελλάδας να κάνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λόγω του πελατειακού συστήματός της.
Ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, που συμμετείχε στη συζήτηση είπε ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξος όσο ο Τόμσεν, αλλά εξέφρασε και αυτός επιφυλάξεις.
Ο Τόμσεν είπε ότι η Ελλάδα πιέσθηκε να κάνει μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι κάποιες από αυτές δεν εφαρμόστηκαν ή αντιστράφηκαν αργότερα. Τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και με μνημόνια η Ευρώπη δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτά που πρέπει για να λάβει τα χρήματα που χρειάζεται.
Ο πρώην υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναγνώρισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει πράγματι παρεμβάσεις, οι οποίες όμως υπολείπονται αυτών που πρέπει να γίνουν. Δεν βλέπω την Ελλάδα να καλύπτει το χάσμα (με τις άλλες χώρες), είπε, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως οι νέοι Ελληνες συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό.
Ο Τόμσεν παραδέχθηκε ότι καθυστέρησε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ότι οι αναλύσεις για τη βιωσιμότητά του ήταν και λανθασμένες και άσχετες, καθώς αναφέρονταν σε βάθος πολλών δεκαετιών και δεν λάμβαναν υπόψη τη χρηματοδοτική βοήθεια της Ευρωζώνης.
Απαισιόδοξος εμφανίσθηκε και για τις προοπτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη μετά το τέλος της πανδημίας. Τοι δημόσιο χρέος, είπε, θα εκτιναχθεί σε όλη την Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πίεση για λιτότητα μετά από κάποιο διάστημα. Αυτή η πίεση, είπε, θα οδηγήσει σε τεράστια ένταση στις σχέσεις των βόρειων και των νότιων χωρών, με τις δεύτερες να ζητούν ελάφρυνση του χρέους με όχημα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!