Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αλλαγή των κανόνων για το χρέος ξεκλειδώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Πηγή: Eurokinissi

Οι νέοι στόχοι που επιδιώκεται να τεθούν για το χρέος, θα κρίνουν τα όποια μόνιμα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης αποφασίσει η κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο δεδομένου ότι το 2023 θα κληθεί να επιστρέψει σε κάποιου είδους δημοσιονομική προσαρμογή. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα, όπως φαίνεται δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα υψηλά πλεονάσματα του παρελθόντος ενώ και το χρέος της, το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όπως ανέφερε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, περιορίζονται τα περιθώρια φοροελαφρύνσεων, στις οποίες θέλει πάση θυσία να προχωρήσει η κυβέρνηση αφού συνδέονται άμεσα με τη στρατηγική για επιστροφή σε ανάπτυξη. Και αυτό γιατί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στερούν αναπτυξιακή δυναμική από τη χώρα, τη στιγμή που την έχει ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Μέσα από τη διαπραγμάτευση που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε επίπεδο ΕΕ, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου η μεγάλη αύξηση του χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης, λόγω του κορονοϊού, καθιστά απαραίτητη μία ευελιξία, ώστε οι στόχοι για το χρέος να είναι ρεαλιστικοί και για την επίτευξή τους να χρειάζονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με τους ισχύοντες κανόνες.

Αν δεν αλλάξουν οι όροι η χώρα θα είναι υποχρεωμένη  πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,2% του ΑΕΠ, ενώ οι κανόνες προβλέπουν κατ’ αρχήν ότι οι χώρες που έχουν χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειώνουν κάθε χρόνο τη διαφορά τους από το επίπεδο αυτό κατά το 1/20ό (δηλαδή κατά 5%).

Η συμφωνία του 2018 προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 και μετά, για πολλά χρόνια. Κυβερνητική επιδίωξη είναι να πειστούν οι δανειστές ότι υπάρχει διαρθρωτικό υπόβαθρο για τη μείωση του στόχου ενώ θα υπάρξει σαφής δέσμευση για συνέχιση όλων των μεταρρυθμίσεων.

Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «όποιες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, να προστατεύουν και να ενθαρρύνουν τις δημόσιες επενδύσεις».

Με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωνόταν δημοσιονομικός χώρος για  τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις ,που περιλαμβάνονταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα όπως είναι η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος, η μείωση εταιρικού φόρου στο 20%, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση σχεδιασμού του Προγράμματος Σταθερότητας, για να το αποστείλει στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα ενώ τον Μάιο θα το  καταθέσει με τη μορφή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει τα χαρτιά της στην παρούσα φάση καθώς έχει αποφασίσει να κινηθεί με  μικρά βήματα αναφορικά με τις επιδιώξεις της. Μεγαλύτερες αποκαλύψεις αναμένονται με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2022…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ