Η πανδημία θα αφήσει πίσω της σημαντικές πληγές σε πολλές οικονομίες του πλανήτη. Βέβαια η ένταση δεν θα είναι η ίδια σε όλες. Οι εύρωστες οικονομίες θα έχουν μοιραία μικρότερα προβλήματα, ενώ διαθέτουν τα «καύσιμα» για να ανακάμψουν γρηγορότερα. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες που έχουν χαμηλό δημόσιο χρέος, όπως επίσης και για εκείνες που δεν έχουν «μονοκαλλιέργεια» κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα για την στήριξη του ΑΕΠ τους. Αυτές οι τρεις κατηγορίες οικονομιών θα περάσουν σχετικά ελαφρά την «νόσο» και θα ανακάμψουν σχετικά πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες.
Η Ελλάδα δυστυχώς δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Και επειδή οι δύο πρώτοι παράγοντες δύσκολα αντιμετωπίζονται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το βάρος της χώρας θα πέσει στον τουρισμό. Αυτή είναι και η βασική αιτία που όλο το σύστημα στην χώρα δουλεύει πάνω σε αυτό το project προκειμένου η έκπληξη της χρονιάς να έρθει από αυτή την συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Θα αργήσει η επιστροφή στην κανονικότητα;
To 2020 η Ελλάδα είχε μεγαλύτερη ύφεση από την Ευρωζώνη, το 2021 θα είχε αρκετά ασθενέστερη ανάκαμψη λόγω εξάρτησης από τον τουρισμό. Αναλυτές σημειώνουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα για χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό, δεν θα είναι τόσο εύκολη και δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα. Σημειώνουν μάλιστα ότι ίσως πάρει πολλά χρόνια για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019, διαφωνώντας με εκείνους που θεωρούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και το 2022.
Στην κυβέρνηση πάντως εργάζονται πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο έχει σχεδιαστεί πολύ νωρίτερα από πέρυσι και κυρίως με μεγαλύτερη μεθοδικότητα και στόχευση. Το αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένο και αυτό διότι πολλά εξαρτώνται από την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και βέβαια από την επιδημιολογική κατάσταση που θα υπάρξει στην ΕΕ και κυρίως στις μεγάλους πελάτες της Ελλάδος (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία κ.λπ.).
Οι επιδιώξεις της επόμενης ημέρας
Η άλλη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, αλλά όχι με μεγάλα περιθώρια ελιγμών είναι η βέλτιστη δημοσιονομική διαχείριση. Με λίγα λόγια λιγότερες δαπάνες, υψηλότερα έσοδα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε με χαμηλότερα ελλείμματα για το 2021 και ίσως και για το 2022.
Το ΔΝΤ ανάφερε στην έκθεσή του ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου. Κάτι τέτοιο με βάση τις συνθήκες διαμορφώνονται στην ΕΕ μάλλον δεν είναι αναγκαίο και επιπροσθέτως η κυβέρνηση δεν θα ήθελε σε μία προεκλογική χρονιά όπως το 2022, να βρεθεί δέσμια αχρείαστων υποχρεώσεων, που στην τελική, ίσως βλάψουν την οικονομία.
Τέλος μία ιδιαίτερα προσεκτική διαχείριση γίνεται και στο θέμα του δημοσίου χρέους. Το ΔΝΤ για παράδειγμα εκτιμά ότι η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα θα σημειωθεί το 2025 και θα είναι συνδυασμός της αύξησης του ΑΕΠ και της δημιουργία πλεονασμάτων, έστω και χαμηλών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!