Από αύριο ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, αφού πιθανή επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος, από επιδημιολογική σκοπιά θα σημάνει αυτόματα και ένα είδος διαβατηρίου για την επόμενες κινήσεις.
Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης αγαθών, θα ακολουθήσουν τα σχολεία και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πείραμα αυτό μπορεί υπό προϋποθέσεις να στεφτεί με επιτυχία, έστω και αν το άνοιγμα των καταστημάτων από την Δευτέρα δεν θα συνοδευτεί από πρώτη μέρα με τα υποχρεωτικά self test. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε πρώτη φάση θα υπάρχουν δειγματοληπτικά tests σε εμπορικούς δρόμους.
Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για την κυβέρνηση θα είναι το άνοιγμα της εστίασης, που θα αποτελέσει τον προάγγελο του ανοίγματος του τουρισμού, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 14 Μαΐου. Οι πλέον πιθανές ημερομηνίες είναι η 3η Μαΐου και η 10η Μαΐου, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.
Στο μεσοδιάστημα, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι η κατάσταση σε επιδημιολογικό επίπεδο θα είναι σχετικά καλή, χωρίς εξάρσεις κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ. Να σημειωθεί ότι στον κλάδο της εστίασης υπάρχει μία σχετική ικανοποίηση για το πακέτο που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την Κυβέρνηση και που ανέρχεται στο ποσό των 330 εκατ. ευρώ.
Κλειδί των αποφάσεων το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το να ανοίξει η εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους το ταχύτερο δυνατό, αποτελεί πρόθεσή τους. Μάλιστα σημειώνουν ότι «κλειδί» για τη λήψη των όποιων αποφάσεων θα είναι η εικόνα που θα παρουσιάσει το λιανεμπόριο κατά το πρώτο χρονικό διάστημα του ανοίγματος.
Οπως σημειώνουν, σε περίπτωση που υπάρξει εντυπωσιακή μεταβολή προς το καλύτερο των επιδημιολογικών δεδομένων το αμέσως προσεχές διάστημα, τότες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η εστίαση να ανοίξει και πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου, δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν και τους πλέον αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Προκειμένου να υποστηρίξουν το αίτημά τους, αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες που ο καιρός καλυτερεύει, θα βρεθούν πολλοί πολίτες σε πλατείες, παραλίες και άλλους εξωτερικούς χώρους, που όμως δεν θα υπάρχει ούτε ένας υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων αποφυγής συνωστισμού.
Αντίθετα αν ανοίξουν τα καταστήματα στην εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους, τότε σε κάθε ένα από αυτά θα υπάρχουν όχι ένας, αλλά περισσότεροι «χωροφύλακες» που θα είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των κανόνων.
Επίσης εκτιμούν, ότι πολίτες λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, παρά το αντίθετο. Δηλαδή σημειώνουν πως πιο εύκολα κάποιος τηρεί τους κανόνες σε ένα καφέ ή ένα εστιατόριο, παρά σε μία πλατεία ή σε ένα take a way στο δρόμο.
Αναφορικά με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, οι εκπρόσωποι του κλάδου, το υποδέχθηκαν με απόλυτη ικανοποίηση δηλώνοντας πως αποτελεί μία ισχυρή ένεση ρευστότητας, ώστε να ανοίξουν – όταν φτάσει αυτή η ώρα – σε ικανοποιητικό ετοιμότητας.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα στήριξης της εστίασης
Το 7% του ετήσιου τζίρου του έτους 2019 θα λάβουν ως επιδότηση οι επιχειρήσεις εστίασης που είχαν μείωση τζίρου από 30% και πάνω το έτος 2020 (Ιανουάριος - Δεκέμβριος) συγκριτικά με το 2019.
Στόχος είναι η παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης για την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων της εστίασης. Στόχος είναι η επιδότηση να δοθεί πριν ανοίξουν οι επιχειρήσεις της εστίασης.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!