Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας - Σε ΒΒΒ με σταθερή τάση

Πηγή: AP Photo

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου στη βαθμίδα BBB με θετική τάση από BBB low με σταθερή τάση προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της Ελλάδας εντός της επενδυτικής βαθμίδας μετά από αυτή του γερμανικού οίκου Scope τον περασμένο Δεκέμβριο (BBB με σταθερές προοπτικές). 

Οι λόγοι για την αναβάθμιση

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι παλαιότεροι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει, μαζί με τη συνέχιση της υπεραπόδοσης στους δημοσιονομικούς στόχους», όπως αναφέρει ο οίκος στην αξιολόγησή του. 

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους, είναι πιο ανθεκτικές και είναι σε καλή θέση για την παροχή πιστώσεων στην οικονομία, ακόμη και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU). 

Αυτό αντικατοπτρίζει τους χαμηλότερους κινδύνους από το παρελθόν, με σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος βρίσκεται πλέον κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) θα μειωθούν ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. 

Επιπλέον, με τη στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μείωσε τις συμμετοχές του σε συστημικές τράπεζες χαλαρώνοντας τη σύνδεση μεταξύ του κράτους και των τραπεζών τομέα. 

Η Morningstar DBRS σημειώνει επίσης ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023 στο 154% το 2024.  

Τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπερκαλύπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν υψηλά στο μέλλον. Αυτό θα διευκολύνει πιθανότατα την περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος προβλέπεται να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 140% έως το 2027 από την κυβέρνηση.

Η σταθερή τάση 

Η σταθερή τάση στην αξιολόγηση αντανακλά την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι κίνδυνοι για το ελληνικό αξιόχρεο είναι ισορροπημένοι. 

Το αξιόχρεο της Ελλάδας υποστηρίζεται από ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής, χάρη στην ένταξη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και από την εφαρμογή θεσμικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. 

Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να είναι σημαντικά ενισχυμένες από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει σε καλό δρόμο, κάτι που μαζί με τις υψηλότερες επενδύσεις που υποστηρίζονται από πόρους της ΕΕ, θα μπορούσε να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να συμβάλει στη μείωση του επενδυτικού χάσματος με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Από το 2021, η Ελλάδα έχει υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2,2% το 2024 και θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2025, σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. 

Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής στρατηγικής, η οποία αντανακλάται στην ταχεία βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος παρά τα πολλαπλά σοκ που έχει αντιμετωπίσει η οικονομία από το 2020 και μετά. 

Παρ' όλα αυτά, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας περιορίζονται από τον ακόμη υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το μικρό μέγεθος της οικονομίας και το επίμονο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οι επόμενες αξιολογήσεις

Η αξιολόγηση του DBRS είναι η πρώτη που γίνεται για την Ελλάδα από διεθνείς οίκους το 2025. Την άλλη Παρασκευή ακολουθεί η αξιολόγηση του Moody's, ο οποίος είναι ο μόνος από τους πέντε αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους, ο οποίος δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, καθώς η αξιολόγησή του είναι ένα σκαλοπάτι παρακάτω (Ba1). 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Moody's αναθεώρησε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές, καθιστώντας πιθανό να δώσει την επενδυτική βαθμίδα την επόμενη εβδομάδα ή στις 19 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωσή της δεύτερης αξιολόγησής του για το 2025. 

Στις 18 Απριλίου θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του S&P, ο οποίος ήταν ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους που αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο του 2023 (BBB- με σταθερό outlook), ενώ πέρυσι τον Απρίλιο αναβάθμισε το outlook σε θετικό. Η δεύτερη αξιολόγηση του θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου.

Εναν μήνα μετά, στις 16 Μαΐου, θα είναι η σειρά του τρίτου αμερικανικού οίκου, του Fitch, να αποφανθεί για την Ελλάδα. Ο Fitch έδωσε την επενδυτική βαθμίδα τον Νοέμβριο του 2023, αλλά έκτοτε δεν έκανε άλλη κίνηση για αναβάθμιση του αξιόχρεου. Η δεύτερη αξιολόγησή του θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου.

Τέλος, στις 30 Μαΐου είναι η σειρά του Scope, με τη δεύτερη αξιολόγησή του για φέτος στις 14 Νοεμβρίου. 

 

 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ