O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάρτιο στην πορεία μίας ανοδικής κίνησης, η οποία είναι πιθανόν να είναι προσωρινή αλλά έντονη, με τις τιμές καταναλωτή να αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό υψηλότερο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι κοντά στο 2%.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, o πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ επιταχύνθηκε στο 1,3% από 0,9% τον Φεβρουάριο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και νωπών τροφίμων, αλλά ο ρυθμός αύξησης των τιμών για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα μειώθηκε σημαντικά.
Η ΕΚΤ είχε προβλέψει την άνοδο, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο της στο τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι τη θεωρεί μία προσωρινή έξαρση και ότι προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο τα επόμενα χρόνια.
Πράγματι, ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για τη χάραξη της πολιτικής της – μειώθηκε τον Μάρτιο στο 1% από 1,2% τον περασμένο μήνα, παρά τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα παρέμενε σταθερός.
Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι κυρίως τεχνικής φύσης και οφείλεται σε παράγοντες όπως η αντιστροφή της περυσινής μείωσης των τιμών του πετρελαίου και της αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία.
Τα βασικά οικονομικά δεδομένα εξακολουθούν να υποδηλώνουν αδύναμη ανάπτυξη και μεγάλο παραγωγικό κενό στην οικονομία. Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να φθάσει το προ της πανδημίας επίπεδό της πριν από τα τέλη του 2022 και κρίσιμης σημασίας μισθολογικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν το τελευταίο διάστημα προμηνύουν μία μικρή αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!