Νέα
  • ΓΔ: 1596.41 -0.47%
  • Τζίρος: 361,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας στο ΙΟΒΕ: Τα ανοικτά δεδομένα αποτελούν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης

Η κρίση υπήρξε μια δύσκολη περίοδος, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να αναβαθμίσει την ποιότητα των στατιστικών και δημοσιονομικών δεδομένων της. Αυτό επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, με αφορμή την έναρξη της νέας διαδικτυακής πύλης δεδομένων. Όπως ανέφερε, αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες του ελληνικού στατιστικού συστήματος και ανέδειξε την ανάγκη για ουσιαστικές βελτιώσεις και αναδιοργάνωση. Ως αποτέλεσμα, αποτέλεσε έναυσμα για τις ελληνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη διασφάλιση της ελεύθερης διάθεσης στατιστικών δεδομένων, ακολουθώντας τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για τη συλλογή, παραγωγή και δημοσίευση αξιόπιστων στοιχείων.

Η παροχή δεδομένων υψηλής συχνότητας θεωρείται κρίσιμη για την έγκαιρη ενημέρωση και τη λήψη πολιτικών μέτρων, ειδικά σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε ως σημαντικές εξελίξεις την ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στα στατιστικά δεδομένα, την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στη δημοσιονομική διαχείριση, την ελεύθερη πρόσβαση στη στατιστική πληροφόρηση και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατικών πληροφοριακών συστημάτων, μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης.

«Παρά τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα στις παραμονές της κρίσης χρέους, εξαιτίας των προαναφερθεισών αδυναμιών, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή επιφυλακτικότητα της Eurostat απέναντι στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε ένα μεγάλο όγκο δημοσιευμένων δεδομένων (δημοσιονομικών και μη), τόσο σε μηνιαία όσο και σε τριμηνιαία βάση, από το υπουργείο Οικονομικών, την ΕΛΣΤΑΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ, τα οποία παράγονται μέσω ενός ευρέος φάσματος ποιοτικών ελέγχων», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «η πρόοδος που έχει σημειωθεί αντανακλάται και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, αφού πλέον έχουν αρθεί όλες οι σχετικές ενστάσεις της Eurostat».

Τόνισε, επίσης, ότι «η παραγωγή και διάχυση στατιστικής πληροφόρησης αναμένεται να συνεχιστεί δυναμικά, καθώς οι προσπάθειες περαιτέρω ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη και πληρέστερη συλλογή ποιοτικών δεδομένων». Παράλληλα, επανέλαβε τη σημασία της υψηλής συχνότητας παροχής δεδομένων, η οποία ενισχύει την άμεση ενημέρωση και τη λήψη έγκαιρων πολιτικών αποφάσεων, ιδίως σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης.

Στατιστικές αποκλίσεις 

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, η κατανόηση και η αντιμετώπιση των αποκλίσεων μεταξύ παρόμοιων δεικτών και μεγεθών από διαφορετικές πηγές παραμένει ζητούμενο. «Η διαδικασία κατανόησης των στατιστικών αποκλίσεων είναι συνεχής και αποτελεί αυτονόητο μέρος της εύρυθμης λειτουργίας των στατιστικών αρχών στην Ευρώπη, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά την «ωριμότητα ανοικτών δεδομένων», σύμφωνα με τη σχετική ετήσια έκθεση της ΕΕ για το 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη για μεγαλύτερη συγκρισιμότητα μεταξύ των δεδομένων αποταμιεύσεων της ελληνικής οικονομίας, τα οποία καταγράφονται τόσο μέσω των εθνικολογιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ όσο και μέσω των χρηματοπιστωτικών λογαριασμών (financial accounts) που δημοσιεύει η Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος. «Η σημασία της σωστής αποτύπωσης ενός τόσο κρίσιμου δείκτη για την ελληνική οικονομία καταδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης της συγκρισιμότητας μεταξύ αυτών των δύο μεθόδων υπολογισμού», σημείωσε.

Παράλληλα, επεσήμανε τις αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ των δεικτών εργασιακού κόστους της ΕΛΣΤΑΤ, λόγω μεθοδολογικών διαφορών, ενώ στον τουριστικό τομέα ανέδειξε την έλλειψη δορυφόρων λογαριασμών τουρισμού, που θα επέτρεπαν την ακριβέστερη εκτίμηση της συνεισφοράς του τουρισμού στην οικονομία.

Η εμπειρία της ΤτΕ 

Αναφερόμενος στην εμπειρία της ΤτΕ από τη λειτουργία της Πύλης Ανοικτών Δεδομένων, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υπήρξε πρωτοπόρος μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος, καθώς και των οικονομικών φορέων στην Ελλάδα, στον τομέα των ανοικτών δεδομένων. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται η προσθήκη νέων δεδομένων, όπως στοιχεία για τα μη νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πιο λεπτομερή δεδομένα για τον επιχειρηματικό δανεισμό (AnaCredit) και πληροφορίες για τη διακράτηση και την έκδοση τίτλων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της βιώσιμης χρηματοδότησης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάγκη για ανάπτυξη νέων διαδικτυακών πυλών, καθώς και ο εμπλουτισμός των υπαρχουσών με περισσότερα αξιόπιστα δεδομένα, είναι επιτακτική και στρατηγικής σημασίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η οποία υστερεί σημαντικά στην “ωριμότητα ανοικτών δεδομένων” σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια έκθεση της ΕΕ για το 2024», ανέφερε.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «σε έναν κόσμο ψηφιακού μετασχηματισμού, τα ανοικτά δεδομένα αποτελούν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και παράγουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Συμβάλλουν στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, ενισχύουν τη διαφάνεια των αποφάσεων, αυξάνουν την αποδοτικότητα στη χρήση των πόρων και προωθούν την καινοτομία, οδηγώντας τελικά στην οικονομική ανάπτυξη».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ