Νέα
  • ΓΔ: 1618.16 +0.04%
  • Τζίρος: 146,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope Ratings: Η Ελλάδα δεν θα πιεσθεί από την αύξηση των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα θα είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν θα πιεσθεί από την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ, η οποία προωθείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. 

Όπως σημειώνει σε ανάλυση του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, οι χώρες που μπορούν να απορροφήσουν το σοκ από την αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι η Γερμανία και η Πορτογαλία που έχουν δημοσιονομικό χώρο, οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και οι χώρες που καλύπτουν ήδη το όριο του 3%, όπως η Ελλάδα, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής. 

Συνολικά για την ΕΕ, όμως, η επίτευξη του υψηλότερου στόχου για τις αμυντικές δαπάνες θα αυξήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και θα εξασθενίσει το πιστωτικό προφίλ των χωρών, εκτός αν αυτές μειώσουν άλλες δαπάνες, αυξήσουν φόρους ή συμφωνήσουν σε κοινή έκδοση χρέους. 

Scope, αμυντικές δαπάνες

«Καθώς οι ΗΠΑ επαναξιολογούν τον ρόλο τους στη στρατιωτική συμμαχία, η ανοδική πίεση στις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ είναι ο ένας από τους τέσσερις σημαντικούς κινδύνους για το αξιόχρεο των χωρών της περιοχής, εκτός αν οι κυβερνήσεις βρουν κοινό έδαφος και κάνουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με τον Scope. 

Η Γερμανία θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα

Οι χώρες του ΝΑΤΟ που ανήκουν στην ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν κατά μέσο όρο τις δαπάνες τους για την άμυνα κατά 0,8% του ΑΕΠ ετησίως για να φτάσουν στον στόχο του 3% από 2% που είναι σήμερα. 

Ωστόσο, ο δημοσιονομικός αντίκτυπος διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών. Τη μεγαλύτερη πρόσθετη προσπάθεια, που αντιστοιχεί στο 8,8% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης θα χρειαστεί να κάνει η Ισπανία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και το Βέλγιο με 7%. 

Η Ισπανία και το Βέλγιο έχουν τις χαμηλότερες αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ, περίπου στο 1,3% του ΑΕΠ. Στο τέλος του 2026, όμως, όταν θα εξαντληθούν τα 100 δις. ευρώ του γερμανικού ταμείου για τους εξοπλισμούς, το δημοσιονομικό κενό της χώρας θα είναι το μεγαλύτερο, αντιστοιχώντας στο 13,8% των εσόδων. 

Σε απόλυτα επίπεδα, επίσης, η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο κενό που πρέπει να καλύψει, περίπου 40,6 δις. δολάρια το 2025 και το 2026, που θα εκτιναχθεί στα 83 δις. δολάρια από το 2027, υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο κενό της Ιταλίας (35 δις.), της Γαλλίας (29 δις.) και της Ισπανίας (28,5 δις. δολάρια).

Ο Scope εκτιμά ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές μεθαύριο θα βασισθεί μάλλον σε ένα νέο ειδικό ταμείο, για το οποίο απαιτείται μία πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή.

Scope Rating, 2

Διαβάστε επίσης: Ρούτε: Οι αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξηθούν πάνω από το 3% του ΑΕΠ

Επιδείνωση του αξιόχρεου

Ο Scope τονίζει ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες της ΕΕ θα επιδεινωθούν ακόμη και αν χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της (με την πρόταση που έχει κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) για εξαίρεση αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος). 

«Η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες θα μείωνε την πιθανότητα για EDPs (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος)… αλλά από την άποψη του πιστωτικού προφίλ η όποια αξιολόγηση πηγαίνει πέρα από τη συμμόρφωση με τους κανόνες», σημειώνει, προσθέτοντας: «Εστιάζουμε στη γενικότερη δημοσιονομική στάση μίας χώρας και συνεπώς στα ισοζύγια των προϋπολογισμών, τη βιωσιμότητα των πληρωμών τόκων και τη μεσοπρόθεσμη πορεία του χρέους». 

Οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες θα οδηγούσαν σε υψηλότερο δανεισμό και σε επιδείνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και συνεπώς σε πιο αδύναμα πιστωτικά προφίλ, εκτός αν οι κυβερνήσεις μειώσουν άλλες δαπάνες ή αυξήσουν τα έσοδα, αναφέρει ο οίκος. 

Διαβάστε επίσης: Σολτς: Αναγκαία η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για τις αμυντικές δαπάνες

Βλέπει προσφυγή σε κοινό δανεισμό

«Με δεδομένο τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο αρκετών χωρών της ΕΕ και το γεγονός ότι η Γερμανία θα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη με διαφορά επίπτωση στον προϋπολογισμό της από το 2027, η χρηματοδότηση της ασφάλειας, της άμυνας και της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας μπορεί να μετατεθεί όλο και περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αυτό θα ενέπλεκε πιθανότατα την ΕΕ ή/και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD στην έκδοση χρέους.

«Η κεντρική χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να προσφέρει πιο βιώσιμη και συντονισμένη χρηματοδότηση των χωρών-μελών, δημιουργώντας επίσης οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες για την άμυνα και την ασφάλεια.

Μία τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό πολιτικό βήμα προς μία βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης», σημειώνει ο Scope. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ