Νέα
  • ΓΔ: 1503.73 -0.48%
  • Τζίρος: 119,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι για την επιστροφή των δίδυμων ελλειμμάτων - Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα της οικονομίας

Οικονομία
Πηγή: Eurokinissi

Η αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την πανδημία του κορονοϊού και η αναστολή εξόφλησης των υποχρεώσεων εργαζόμενων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση, οδήγησαν στην επανεμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων: στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, όπως επισήμανε στην έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ελλείμματα που στο παρελθόν συνδέθηκαν με αλόγιστη δημοσιονομική πολιτική και οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 6,7% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020 και το ταμειακό έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ την ίδια χρονική περίοδο. Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί συγκρατημένη ανησυχία. Ωστόσο τα ελλείμματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά  της προηγούμενης δεκαετίας καθώς οφείλονται κατά κύριο λόγο στα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας  αλλά και τη σημαντική υστέρηση που εμφάνισαν τα έσοδα από τον τουρισμό.

Μέτρα που μπορεί να  στήριξαν την απασχόληση, να εμπόδισαν τα μαζικά λουκέτα και να συνέβαλαν επίσης σε μείωση του ποσοστού της ύφεσης, αλλά ταυτόχρονα αύξησαν το χρέος και το έλλειμμα και προκάλεσαν ανισορροπίες. Το ζητούμενο πλέον είναι  εάν θα ξεκινήσει ο σταδιακός περιορισμός τους με μόνιμα χαρακτηριστικά, αρχής γενομένης από φέτος και τα επόμενα χρόνια ή η οικονομία αργήσει να επανέλθει στην κανονικότητα και παραμείνει  εγκλωβισμένη στα ελλείμματα. Σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας  δύναται να υποστηριχτεί ότι ένα τμήμα των δίδυμων ελλειμμάτων θα είναι έκτακτο - προσωρινό και δεν θα έχει δομικό - μόνιμο χαρακτήρα, ωστόσο η αβεβαιότητα και σε αυτό το πεδίο παραμένει υψηλή και εξαρτάται από τα βήματα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και τη στρατηγική που θα χαράξει.

Αυτό που επισημαίνουν, στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι χρειάζεται σύνεση και στρατηγική για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της οικονομίας μετά την επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα καθώς δεν θα επιλυθούν αυτομάτως και ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. «Χρειάζεται δημοσιονομική σύνεση και σταθερότητα στις κινήσεις και τις επιλογές μας. Επιπλέον επειδή θα μεγαλώσουν το έλλειμμα και το χρέος και την τρέχουσα χρονιά, γι' αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στις αποφάσεις μας ακόμα και απέναντι στις αγορές έτσι ώστε να συνεχίσει η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές και εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζεται μία βελτιωμένη εικόνα τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς το έλλειμμά του μειώθηκε κατά 854 εκατ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 436 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο (-13,4% σε τρέχουσες τιμές και -3,8% σε σταθερές) από τις εισαγωγές (-16,7% σε τρέχουσες τιμές και -12,6% σε σταθερές). Οι μεταβολές αυτές αντανακλούν κυρίως τις μεταβολές των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων. Παράλληλα, τα στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν ότι την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 4.307 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2.351 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 6.883 εκατ. ευρώ, από 7.026 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 10.459 εκατ. ευρώ, από 9.014 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ