Η μεταρρύθμιση του λογιστικού συστήματος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης του Κράτους και η αναμόρφωση του δημοσιονομικού πλαισίου με την ενσωμάτωση νέων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων αποτελούν την επόμενη παρέμβαση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Πρόκειται για βαθύτερη αλλαγή λογιστικών κανόνων και φιλοσοφίας στην παρακολούθηση των οικονομικών του Δημοσίου. Θα αφορά όλες τις οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης (περίπου 1.700 φορείς), όπως αυτές καθορίζονται από το Μητρώο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη οργανωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την καθιέρωση της λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση στο Δημόσιο. Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται και σε αυτόν τον τομέα με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
Η μεταρρύθμιση
Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει:
- Τη σταδιακή μετάβαση από την τροποποιημένη ταμειακή λογιστική στη λογιστική σε δεδουλευμένη βάση.
- Την εκπόνηση ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων εντός της Γενικής Κυβέρνησης.
- Τον σχεδιασμό και την εισαγωγή του Συστήματος Ενδοεπιχειρησιακού Σχεδιασμού Δημόσιου Τομέα (GOV-ERP).
Η μετάβαση του συνόλου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ενιαίο Λογιστικό Πλαίσιο Δεδουλευμένης Βάσης θα επιτρέψει:
- Τη συστηματική απεικόνιση και παρακολούθηση της καθαρής θέσης του εθνικού πλούτου της χώρας.
- Τη μέτρηση των χρηματοοικονομικών επιδόσεων, με στόχο την παροχή αξιόπιστης και ποιοτικής πληροφόρησης, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα Λογιστικά Πρότυπα του Δημοσίου Τομέα.
Παράλληλα, στόχος του νέου πληροφοριακού συστήματος είναι:
- Η επέκταση και η τεχνολογική αναβάθμιση του ισχύοντος Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΟΠΣΔΠ).
- Η πλήρης επιχειρησιακή προσαρμογή στο νέο περιβάλλον λογιστικού πλαισίου.
Στο πλαίσιο της λογιστικής μεταρρύθμισης, δρομολογούνται και στοχευμένες κανονιστικές παρεμβάσεις στο ν. 4270/2014 για την αναμόρφωση του δημοσιονομικού πλαισίου και την ενσωμάτωση νέων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων [Οδηγία (ΕΕ) 2024/1265].
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σχεδιάζονται:
Στο α' τρίμηνο
- Οργανωτικές αλλαγές στη Γ.Δ. Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Κανόνων, στο πλαίσιο της Λογιστικής Μεταρρύθμισης.
- 1η παραγωγική λειτουργία της εφαρμογής παραλαβής Ηλεκτρονικού Τιμολογίου στο govERP (QW2).
Στο β’ τρίμηνο
- Παραγωγική λειτουργία 2ης φάσης της νέας εφαρμογής Ενοποίησης Χρηματοοικονομικών Αναφορών (QW1).
- Δημοσίευση Νόμου για την αναμόρφωση του δημοσιονομικού πλαισίου.
Στο δ’ τρίμηνο
- Εκπόνηση ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων από πολιτικούς φορείς, στο σύνολο των υποτομέων της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ.
- Ολοκλήρωση εκπαίδευσης των στελεχών των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων του Δημοσίου στο Λογιστικό Σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης και στα ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση.
→ Διαβάστε επίσης: ΦΠΑ: Ποιες απαλλαγές κινδυνεύουν από το ΔΝΤ – Τι σημαίνει για τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών
Βασικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση
Σύμφωνα με οικονομολόγους, βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση στο νέο Πλαίσιο είναι η βελτίωση της σημερινής οικονομικής λειτουργίας, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του νέου Λογιστικού Πλαισίου.
Για παράδειγμα, η κινητή και ακίνητη περιουσία των φορέων δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια, ενώ η διαχείριση και η αξιοποίησή της θα μπορούσαν να είναι σε καλύτερο επίπεδο.
Επίσης, οι απαιτήσεις των φορέων του ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνουν ποσά που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν ποσά που υπόκεινται σε παραγραφή, ενώ η παρακολούθηση των προσφυγών που κάνουν οι πολίτες δεν γίνεται συστηματικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!