Τέσσερα εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας και στήριξης των επιχειρήσεων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ ενεργοποιεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η κυβέρνηση με στόχο να γίνουν «Γέφυρα» στο δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα. Τα μέτρα αυτά θα είναι η αρχή και είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέχρι την στιγμή εκείνη που η οικονομία θα έχει μπει για τα καλά στις ράγες.
Στην πρώτη δέσμη περιλαμβάνονται:
- το Γέφυρα ΙΙ, η
- κάλυψη των παγίων δαπανών,
- η επιστρεπτέα 7 και
- το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για εστίαση και τουρισμό.
Ανοίγει η πλατφόρμα για το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ
Η αρχή θα γίνει με το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, η πλατφόρμα για το οποίο θα ανοίξει μέσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος και θα αφορά την επιδότηση ενήμερων και μη δανείων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Θα ακολουθήσει η επιστρεπτέα προκαταβολή 7, που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες – πιθανότατα την άλλη εβδομάδα – συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, ίσως και λίγο πιο πάνω αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή.
Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ για τουρισμό και εστίαση. Θα τρέξει σε δύο φάσεις, και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 700 εκατ.
Ο κύκλος αυτός κλείνει με το πρόγραμμα χρηματοδότησης παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και εν στηρίχθηκαν επαρκώς από προηγούμενου προγράμματα της Πολιτείας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 500 εκατ.
Οι συνολικές παρεμβάσεις ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ
Μέχρι σήμερα το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων, κάθε μορφής, που έχουν ανακοινωθεί για το 2021, ανέρχεται σε 14 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Όπως μάλιστα σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ «θεωρούμε πως ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο θα είμαστε κοντά στην επιχείρηση στα πρώτα βήματα επιστροφής προς την κανονικότητα».
Βέβαια όπως σημείωσε, «ακόμα και αν ανοίξουν οι επιχειρήσεις τον Απρίλιο θα πρέπει να τις στηρίξουμε και για ένα επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά όχι με τα ίδια μέτρα στήριξης» διευκρίνισε. Το ακριβές μίγμα των μέτρων εξαρτάται από το χρόνο ανοίγματος, ανέφερε προαναγγέλλοντας τη στροφή προς πιο εξειδικευμένα μέτρα.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι επιλογές για την στήριξη της οικονομίας ήταν απολύτως ορθές και σύμφωνα με τον υπουργό «νομίζω ότι μετά από 13 μήνες δικαιούμαι να υποστηρίζω ότι η στρατηγική που ακολουθήσαμε να μην ρίχνουμε όλα όπλα στη μάχη αλλά να κρατάμε και πολεμοφόδια για την επόμενη μέρα ήταν η ορθή».
Μάλιστα όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα της επόμενης ημέρας, με αναφορά σε ενδεχόμενη 8η επιστρεπτέα σημείωσε ότι «θα είμαστε κοντά στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί. Κάθε φορά θα κοιτάμε τα δεδομένα της οικονομίας. Σήμερα που μιλάμε δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει η οικονομία την επόμενη Δευτέρα. Όταν θα έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για τον Απρίλη θα τοποθετηθούμε».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!