Μετά από ένα χαμένο πρώτο τρίμηνο, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον οδικό χάρτη επανόδου της αγοράς σε συνθήκες κανονικότητας και της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης. Το στοίχημα για τον Απρίλιο είναι ένα και μοναδικό: να επανέρθει σε θετικό πρόσημο το ΑΕΠ, με τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για αύξησή του τουλάχιστον κατά 3% να θεωρούνται απολύτως εφικτές. Αλλωστε σε σχέση με το περυσινό β΄ τρίμηνο της βαθιάς ύφεσης, η ανάκαμψη του τριμήνου του 2021 θεωρείται εύκολη υπόθεση.
Mε βασικό όπλο στη φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου τα self tests και ένα εκτεταμένο πακέτο στήριξης που θα ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ ,θα επιχειρηθεί το άνοιγμα της αγοράς ώστε να μη χαθεί και η περίοδος του Πάσχα, οπότε μπορεί να κερδηθεί ένα μέρος του χαμένου εδάφους. Βασική προϋπόθεση είναι να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα πισωγυρίσματος, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επώδυνο από την παράταση του lockdown. Tα self tests υποχρεωτικά θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα από τους εργαζόμενους σε σειρά κρίσιμων τομέων, από το λιανεμπόριο την εστίαση, τον τουρισμό, την ακτοπλοϊα – ναυτιλία, τη μεταποίηση ως και τα δικαστήρια.
Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Διαθέσιμο θα είναι ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο θα μπει πλέον επίσημα στις συζητήσεις για επανέναρξη εργασιών και η εστίαση.
Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης παραμένει η επανεκκίνηση της εστίασης με επικρατέστερο σενάριο στις 26 Απριλίου, ώστε το Πάσχα να βρει ανοιχτό τον κλάδο της αγοράς που βρίσκεται σε lockdown περισσότερους από 4 μήνες
Σε αυτό πλαίσιο η κυβέρνηση προχωρά στα ακόλουθα βήματα:
- Νέο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις, εργαζομένους. Περιλαμβάνονται μηδενικά και «κουρεμένα» ενοίκια τα επιδόματα αναστολών εργασίας, ενώ το δημόσιο θα καταβάλει Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους σε αναστολή, το οποίο θα υπολογιστεί με τιμή αναφοράς τα 534 ευρώ. Ακόμη επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο 2021 αλλά και επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο .
- Με το ποσό των 700 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού. Αρχικά με το άνοιγμα της εστίασης και προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το διάστημα που παρέμειναν κλειστές, και για την προμήθεια ακόμη και πρώτων υλών θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία. Μέχρι το τέλος Απριλίου θα ανακοινωθεί αντίστοιχη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, ώστε να βοηθηθούν κατά την επαναλειτουργία τους.
- Την ενεργοποίηση των πρώτων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με εθνική χρηματοδότηση. Αναμένεται να ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζόμενους αλλά και ανέργους.
- Το άνοιγμα του τουρισμού ακόμα και νωρίτερα από τις 14 Μαίου. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης , αν όλα πάνε καλά η χώρα θα μπορούσε να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα.
«Συζητάμε για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, θα επιτρέπεται το yachting (απόπλους/κατάπλους), καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια, οι λεγόμενες «blue cruises». Γενικώς, το διεθνές ενδιαφέρον για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είναι πολύ μεγάλο και συχνά εκδηλώνεται με έντονη αδημονία» υποστήριξε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!