Η κίνηση ματ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που κάλυψε το μισό δανειακό πρόγραμμα του 2025 με μία μόνο έκδοση, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών λόγω και της διεθνούς πολιτικής αβεβαιότητας, έστειλε θετικό μήνυμα στις αγορές πριν από την έναρξη του νέου κύκλου αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας.
Το Δημόσιο «σήκωσε» 4 δις ευρώ, σπεύδοντας να προλάβει τυχόν τριγμούς από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τράμπ και να ανοίξει εμμέσως το δρόμο και για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s.
Βασικοί στόχοι, άλλωστε, του οικονομικού επιτελείου για την τρέχουσα χρονιά είναι η μείωση του χρέους κοντά στο 140% του ΑΕΠ, η επενδυτική βαθμίδα από τον Moody’s και η αναβάθμιση του αξιόχρεου εντός της επενδυτικής βαθμίδας από τους άλλους οίκους.
Ο Moody's είναι το πέμπτο από τα 'κλειδιά' της επενδυτικής βαθμίδας που δεν έχει ακόμα το Δημόσιο καθώς οι άλλοι τέσσερις μεγάλοι οίκοι (DBRS, Fitch, S&P και Scope) την έχουν δώσει. Είναι όμως και το πιο…πολύτιμο καθώς θα σηματοδοτούσε την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών και θα ενίσχυε τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Moody's είναι ο μοναδικός διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο οποίος διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Οι αξιολογήσεις από τους άλλους οίκους έχουν ήδη ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως αποδείχτηκε και από την επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Ο Moody’s, ως ο πιο αυστηρός από τους μεγάλους οίκους, θα επιβεβαιώσει με μία αναβάθμιση την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και θα ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, χωρίς ωστόσο να δώσει στη χώρα επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας την στη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης Ba1.
Διαβάστε επίσης: Moody's: Αναβάθμισε το outlook για Εθνική και Eurobank
Τι θα κρίνει την επενδυτική βαθμίδα
Σύμφωνα με τον ίδιο τον οίκο αξιολόγησης η αναβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει υπό ένα σενάριο συνεχιζόμενων βελτιώσεων στους δείκτες χρηματοοικονομικής ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, συνοδευόμενο από ενδείξεις για ταχύτερη εξάλειψη των NPL (κόκκινων δανείων) από πλευράς των servicers.
Επίσης, η συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων σε σχέση με τις προσδοκίες του οίκου, που θα οδηγούν σε ταχύτερη μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους απ' ό,τι αναμένεται αυτή τη στιγμή, θα υποστήριζε επίσης μια θετική δράση ως προς την αξιολόγηση.
Ο Moody’s εκτιμά ότι σημαντικές βελτιώσεις σε τομείς όπως η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος ή η διαφοροποίηση της οικονομίας είναι απίθανες σε άμεσο χρόνο, ωστόσο σημάδια επιτάχυνσης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα ήταν θετικά από την άποψη της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Μια κλιμάκωση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη με εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για τον Moody’s, θα οδηγούσε αντίθετα σε πίεση για υποβάθμιση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Scope Ratings: Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές
Ο νέος κύκλος αξιολογήσεων
Την έναρξη των φετινών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας θα κάνει στις 7 Μαρτίου ο DBRS, η οποία βαθμολογεί την ελληνική οικονομία με BBB (low) και θετικό outlook και ακολουθούν στις:
-14 Μαρτίου ο Moody’s
-18 Απριλίου ο S&P
-16 Μαΐου ο Fitch
-30 Μαΐου ο Scope Ratings,
-5 Σεπτεμβρίου ο DBRS
-στις 19 Σεπτεμβρίου ο Moody’s
-17 Οκτωβρίου ο S&P
-7 Νοεμβρίου ο Scope Ratings και
-14 Νοεμβρίου ο Fitch
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!