Πολύ μεγάλη είναι η ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» έχει ξεπεράσει τα 31 δισ. ευρώ πριν το κλείσιμο του βιβλίου.
Η αρχική κατεύθυνση για το επιτόκιο της έκδοσης είναι στις 107 μονάδες βάσης επιπλέον του Mid-Swap (2,58%), δηλαδή κοντά στο 3,65%, αλλά λόγω της ισχυρής ζήτησης αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα.
Νωρίτερα, η «Η» έγραψε ότι με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, στόχος είναι να αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ, να διατηρηθεί ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον και να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία, μετά την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 7 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο.
Πρώτη έκδοση το 2025
Η έκδοση αυτή θα στείλει το πρώτο μήνυμα στις αγορές, ενόψει των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους πέντε ξένους οίκους που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η αρχή θα γίνει με την DBRS στις 7 Μαρτίου, ενώ η πιο κρίσιμη αξιολόγηση θα είναι αυτή της Moody’s στις 14 Μαρτίου. Από αυτή θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα λάβει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που σε περίπτωση αναβάθμισης θα ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση για ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει το 2025 από τις αγορές συνολικά 8 δισ. ευρώ, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες των 15,28 δισ. ευρώ θα καλυφθούν κυρίως μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), των αποκρατικοποιήσεων και της μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου.
Οι ανάγκες αυτές περιλαμβάνουν:
- Αποπληρωμή ομολόγων ύψους 5,45 δισ. ευρώ.
- Αποπληρωμή τόκων ύψους 4,75 δισ. ευρώ.
- Πρόωρη αποπληρωμή μιας διπλής δόσης από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη, ύψους 5,3 δισ. ευρώ.
- Χρηματοδότηση έργων του ΤΑΑ με 5,96 δισ. ευρώ.
Οι στόχοι της εκδοτικής πολιτικής για το 2025
Υπενθυμίζεται ότι η εκδοτική πολιτική του Ελληνικού Δημοσίου για το 2025 περιλαμβάνει τους εξής στόχους:
- Κάλυψη των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.
- Περαιτέρω επέκταση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών ομολόγων, ειδικά μετά και λόγω της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
- Διασφάλιση συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, με στόχο τη διατήρηση μίας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων, η οποία θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία και θα συμβάλλει στην εύρεση της «δίκαιης-εύλογης αξίας» των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
- Περαιτέρω μείωση των περιθωρίων τόσο του κινδύνου ρευστότητας όσο και του πιστωτικού κινδύνου, οδηγώντας σε μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
- Βελτίωση της ρευστότητας και του όγκου συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.
- Διατήρηση της συνολικής εγχώριας ρευστότητας, που μειώνεται λόγω των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (τόκοι και χρεολύσια) κυρίως προς αλλοδαπούς επενδυτές και δανειστές, τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Επίσημου Τομέα.
- Μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, μέσω της αντικατάστασης βραχυχρόνιου χρέους με μεσομακροχρόνιο, δημιουργώντας ταυτόχρονα χώρο για νέα εκδοτική δραστηριότητα.
- Σταδιακή μείωση, αλλά ταυτόχρονα διατήρηση, των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου σε ικανοποιητικά επίπεδα.
- Παροχή επιπλέον «ασφάλειας» προς τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να υπάρξει πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!