Στη σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών προχωρά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποτυπώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον αριθμό των επιδομάτων που δίνουν όλοι οι φορείς του Δημοσίου, τα ποσά που καταβάλλονται ανά ΑΦΜ και τον αριθμό των δικαιούχων, με στόχο να προχωρήσει σε καλύτερη στόχευση της επιδοματικής πολιτικής.
Μέσα από τη χαρτογράφηση του συνόλου των επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα, επιδιώκεται ένας νέος καταμερισμός τους ώστε να χορηγούνται σε όσους τα έχουν πραγματική ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουν από κόσκινο όλα τα επιδόματα και θα υπάρξει πληρης αναμόρφωση του υφιστάμενου καθεστώτος με ριζικές αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης και τον αριθμό των δικαιούχων.
Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, «στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα φαίνεται ποιος παίρνει και τι, ώστε να υπάρχει μια συνολική εποπτεία και μια εκλογίκευση των επιδομάτων».
Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια ορίζεται η «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών και καθορισμός αποζημίωσης της Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη δημιουργία εθνικού μητρώου επιδομάτων και παροχών και για το συντονισμό υλοποίησης του έργου» ενώ επικεφαλής της ομάδας που πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της εως τα τέλη του 2025 , τίθεται η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Παυλίνα Καρασιώτου.
Όπως προβλέπει η απόφαση, έργο της ομάδας είναι:
- Η χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται από το Δημόσιο Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα μπορεί να αξιοποιήσει προηγούμενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδομάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μέσω έργων τεχνικής βοήθειας.
- Η ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού εθνικού μητρώου επιδομάτων και παροχών, υπό την καθοδήγηση καιτις κατευθυντήριες που θα τεθούν από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
- Ο συντονισμός και Η τυχόν συνδρομή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου που θα ψηφιστεί.
- Ο συνολικός συντονισμός της μεταρρύθμισης, υπό τη μορφή ομάδας διοίκησης έργου, κατά τη φάση της υλοποίησης και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού μητρώου.
- Η επαφή και τη διενέργεια συναντήσεων με άλλα Υπουργεία, Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και λοιπούς εμπλεκόμενους, ως προς τα θέματα που άπτονται του εν λόγω έργου.
→ Διαβάστε επίσης: Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Δύο στους δέκα αναμένεται ότι θα τα χάσουν λόγω περιουσιακών κριτηρίων
Τι ισχύει σήμερα
Ακόμα και σήμερα το Δημόσιο δεν γνωρίζει πόσα επιδόματα μπορεί να λαμβάνει ένα φυσικό πρόσωπο καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στις πλατφόρμες του κάθε φορέα ,με αποτέλεσμα η κεντρική διοίκηση να μην έχει πλήρη και συνολική εικόνα. Ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων λαμβάνει δυο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα καθώς κανένα από αυτά δεν λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια. Για παράδειγμα μία οικογένεια μπορεί να λαμβάνει και το επίδομα τέκνων και το αναπηρικό και το επίδομα ανεργίας και το στεγαστικό, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Επειδή τα επιδόματα είναι αφορολόγητα, δεν εμφανίζονται και στις φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η κατανομή των συνολικών ποσών ανά ΑΦΜ.
Επιδόματα χορηγούν ο ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ, η ΔΥΠΑ, τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλοι φορείς του δημοσίου.
Ανάμεσα στα δεκάδες επιδόματα που δίνονται περιλαμβάνονται αυτά του παιδιού, στέγασης, θέρμανσης, αναδοχής, γονικής άδειας, φοιητικό επίδομα, εξωιδρυματικό παραπληγιας, μητρότητας ,κίνησης ,ειδικό εποχικό επίδομα, παροχή λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, επιδομα διαμονης σε παιδικές κατασκηνώσεις, μακροχρόνιας ανεργίας οι αγροτικές επιδοτήσεις, η επιδοτηση λογαριασμού ρεύματος.
Επίδομα αντί σύνταξης παίρνουν 15.354 ανασφάλιστοι υπερήλικες ενώ υπάρχουν λιγότερο γνωστά επιδόματα όπως το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, ομογενών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, η συνεισφορά του Δημοσίου στα κόκκινα δάνεια, το επίδομα για το Πρόγραμμα "Γέφυρα" και οι καταβολές του Προγράμματος Συνεισφοράς του Δημοσίου σε Ευάλωτους Οφειλέτες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!