Πιο γρήγορα θα προχωρούν οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ 2025 μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών, η οποία δίνει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων στο ΤΕΕ, ενώ η Αναπτυξιακή Τράπεζα αναλαμβάνει το ρόλο του Φορέα Οικονομικής Διαχείρισης και των πληρωμών.
Στόχος της ΚΥΑ είναι να ξεμπλοκάρει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που μέχρι σήμερα δημιουργούσαν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
Όπως είχε πει πριν λίγους μήνες ο κ. Σκυλακάκης στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Το πρόγραμμα στο σκέλος "Ανακαινίζω", με συνολική δέσμευση περίπου 11 εκατομμυρίων από τη ΔΥΠΑ, έχει 3.834 αιτήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να προχωρήσουν. Όμως εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα αφού βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που είναι αναγκαία. Αποδείχθηκε πιο δύσκολο απ’ ό,τι ανεμενόταν να συνεννοηθούν οι τρεις διαφορετικές υπηρεσίες: οι δικές μας, η ΔΥΠΑ και η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Από εκεί και πέρα, με την υπογραφή της ΚΥΑ, η υπόθεση θα προχωρήσει με ταχύτητα, ελπίζω», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι, επίσης, πριν λίγες μέρες (8/1), άνοιξε για υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Η Κοινή Απόφαση, που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχει τίτλο «Ανάθεση καθηκόντων για το πρόγραμμα με τίτλο "Εξοικονομώ 2025" στο πλαίσιο δράσης εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα» και την υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ειδικότερα, αναθέτει στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (ΤΕΕ) μέρος των καθηκόντων υλοποίησης και διαχείρισης του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια κατοικιών με τίτλο «Εξοικονομώ 2025».
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εθνικούς πόρους. Αφορά:
- Τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την αναβάθμιση κατοικιών.
- Τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
- Τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
- Την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.
Αρμοδιότητες του ΤΕΕ:
- Υποδοχή, διαχείριση, έλεγχο και αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης.
- Έλεγχο δικαιολογητικών και αξιολόγηση αιτημάτων ολοκλήρωσης.
- Κατάρτιση αποτελεσμάτων αξιολόγησης.
- Διαχείριση ενστάσεων και απορρίψεων αιτήσεων.
- Οργάνωση υπηρεσίας ενημέρωσης για τους ωφελούμενους.
- Οργάνωση δειγματοληπτικών ελέγχων στα έργα.
Η οικονομική διαχείριση στην Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων
Με το δεύτερο της άρθρο η υπουργική απόφαση προβλέπει την ανάθεση καθηκόντων στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα A.E.
Ειδικότερα, ανατίθεται στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. (ΕΑΤ), μέρος των καθηκόντων υλοποίησης και διαχείρισης και ειδικότερα τα καθήκοντα του Φορέα Οικονομικής Διαχείρισης ως εξής: Εκτέλεση πληρωμών άμεσης ενίσχυσης, όπως αυτές εκάστοτε ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος, προς τα συνεργαζόμενα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα ως εξής:
i. Σε περίπτωση καταβολής προκαταβολής της άμεσης ενίσχυσης, η ΕΑΤ καταβάλλει τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτή, σε συνέχεια σχετικής εντολής πληρωμής προκαταβολής που θα αποστέλλεται από το ΤΕΕ. Σε περίπτωση καταβολής του ποσού της τελικής εκταμίευσης, η ΕΑΤ καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ολική αποπληρωμή, σε συνέχεια σχετικής εντολής αποπληρωμής και που θα αποστέλλεται από το ΤΕΕ κατόπιν βεβαίωσης ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος από τον ωφελούμενο.
ii. Εκταμίευση των ποσών των τόκων των δανείων, προς τα συνεργαζόμενα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, σύμφωνα με τη σχετική εντολή που θα αποστέλλεται από το ΤΕΕ.
Η ΕΑΤ σε περίπτωση που έχει λάβει εντολή πληρωμής από το ΤΕΕ χωρίς να έχουν κατατεθεί τα απαιτούμενα ποσά θα αναστέλλει την σχετική πληρωμή μέχρι την κατάθεση αυτών στους σχετικούς Λογαριασμούς.
Τα ποσά της χρηματοδότησης του Προγράμματος, για το σκέλος της Εξοικονόμησης, καταβάλλονται τμηματικά στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ως φορέα αρμόδιο για τις πληρωμές. Ειδικότερα:
α) 1η δόση που ανέρχεται στο ποσό της προκαταβολής της άμεσης ενίσχυσης, όπως αυτή καθορίζεται στον Οδηγό του Προγράμματος.
β) επόμενες δόσεις, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης των αιτήσεων και την εξέλιξη του Προγράμματος. Το αίτημα για την καταβολή της κάθε δόσης θα υποβάλλεται από την ΕΑΤ και θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από σχετική εισήγηση του ΤΕΕ αναφορικά με τον προσδιορισμό του ποσού και σύμφωνη γνώμη του Φορέα Σχεδιασμού.
Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή των ποσών της χρηματοδότησης προς την ΕΑΤ και στη συνέχεια στους ωφελούμενους γίνεται χωρίς καμία έκπτωση ή κράτηση υπέρ τρίτων, που ενδέχεται να μειώσει το ύψος της χρηματοδότησης που δικαιούται.
Η ΕΑΤ ανοίγει έντοκους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για το Πρόγραμμα, που αφορούν: (α) την επιχορήγηση (β)τους επιδοτούμενους τόκους των δανείων στους οποίους κατατίθενται οι μεταφερόμενες χρηματοδοτήσεις, με απευθείας μεταφορά των πιστώσεων του οικείου έργου του ΠΔΕ, άνευ υπολόγου. Στους ανωτέρω λογαριασμούς κατατίθενται και ενδεχόμενες επιστροφές πληρωμών ή ποσά από καταλογισμούς. Τα ποσά αυτά καθώς και οι τόκοι που πιθανόν δημιουργηθούν από την παραμονή των κατατεθειμένων κατά τα ανωτέρω στους 7 ανωτέρω λογαριασμούς αποτελούν έσοδο του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και διατίθενται αποκλειστικά για τους σκοπούς του Προγράμματος. Τα τυχόν αδιάθετα ποσά των λογαριασμών, μετά την ολοκλήρωση και εξόφληση του Προγράμματος κατατίθενται από την ΕΑΤ, με μέριμνα του Φορέα Σχεδιασμού, στο λογαριασμό αδιάθετων υπολοίπων παρελθόντων οικονομικών ετών που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Εξοικονόμηση στα κτήρια: Γιατί είναι απαραίτητη
Ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κατανάλωση αυτή, είτε σε μορφή θερμικής (κυρίως πετρέλαιο) είτε σε μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ως αποτέλεσμα, εκτός της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας, τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ρύπους, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Στην Ελλάδα οι ανάγκες για θέρμανση των κατοικιών ανέρχονται περίπου στο 70% της συνολικής ενεργειακής τους κατανάλωσης. Η κατανάλωση ενέργειας για τις οικιακές συσκευές, το φωτισμό και τον κλιματισμό ανέρχεται στο 18% του συνολικού ενεργειακού ισοζυγίου. Οι κατοικίες με κεντρικό σύστημα θέρμανσης, το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμο αποκλειστικά το πετρέλαιο αντιστοιχούν στο 35,5% του συνόλου.
Το υπόλοιπο 64% είναι αυτόνομα θερμαινόμενες κατοικίες που χρησιμοποιούν σε ποσοστό 25% πετρέλαιο, 12% ηλεκτρισμό και 18% καυσόξυλα.
H κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητική τάση, λόγω της αύξησης της χρήσης κλιματιστικών και μικροσυσκευών. Η χρήση των κλιματιστικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης του ηλεκτρικού φορτίου αιχμής στη χώρα, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες και σημαντική επιβάρυνση του καταναλωτή.
Επί πλέον τα κλιματιστικά επιδεινώνουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης των αστικών κέντρων και τις συνεπαγόμενες δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι.
«Εξοικονομώ 2025»: Τι περιλαμβάνει
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άνοιξε στις 8/1 για υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά έως τις 20/3/2025 και υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo2025.gov.gr).
Για τεχνικούς λόγους, η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (13/1).
Υπενθυμίζεται πως από αυτό το πρόγραμμα θα ενισχυθούν νοικοκυριά της χώρας για την εγκατάσταση νέων ηλιακών θερμαντήρων νερού ή/και συστημάτων αντλίας θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας.
Το «Εξοικονομώ 2025», με προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ, αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Ειδικότερα, προβλέπεται πως θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% ανά περίπτωση, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, κάθε κατοικίας που θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.
Βασικά χαρακτηριστικά του «Εξοικονομώ 2025»:
→Αφορά σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα).
→Αναλόγως της κατηγορίας που εμπίπτει ο δικαιούχος, το ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης ξεκινάει από 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτεται ακόμη και το 100% του κόστους επένδυσης.
→Περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα (αυξημένο ποσοστό επιχορηγήσεων και ειδικό προϋπολογισμό) για τη στήριξη:
- Οικογενειών με μέλος/μέλη ΑμεΑ.
- Πληγέντων της Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένων των σεισμόπληκτων ωφελουμένων της δημοτικής κοινότητας Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου).
- Σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου.
- Οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα.
- Ευάλωτων νοικοκυριών.
Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
- Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
- Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).
Κριτήριο αξιολόγησης:
Ως κριτήριο αξιολόγησης των προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης που θα υποβληθούν θα χρησιμοποιούνται οι βαθμοημέρες θέρμανσης και θα δίνεται προτεραιότητα στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας, δεδομένων των ιδιαίτερων αναγκών τους.
Το «Εξοικονομώ 2025» και το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» υλοποιούνται στο πλαίσιο του “RePowerEU”, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU.
Πληροφορίες και επικοινωνία:
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2131513753, 2131513745 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!