Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης έρχεται να καλύψει την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις στο δύσκολο εγχείρημα της επανεκκίνησης της δραστηριότητας τους, μετά από το πολύμηνο lockdown. Bασικός προσανατολισμός των παρεμβάσεων σε αυτή τη φάση είναι να αποτραπούν λουκέτα, να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να στηριχτούν όσες επιχειρήσεις πραγματικά επλήγησαν από την πανδημία και κινδυνεύουν να κλείσουν, αλλά έχουν προοπτικές επιβίωσης μακροπρόθεσμα
Το σχέδιο για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία για τον Απρίλιο και τους κλάδους που θα είναι κλειστοί ή θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προβλέπει:
- Eπιστρεπτέα προκαταβολή 7 ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και προϋπολογιστεί. Θα δίνει έμφαση στον τουρισμό και την εστίαση μέσω της αύξησης του ύψους της ενίσχυσης και με «κούρεμα» του ποσού, ενδεχομένως και πάνω από το 50% που ίσχυε στους δύο προηγούμενους κύκλους, ενώ οι εκταμιεύσεις των χρημάτων θα επισπευστούν.
- Ενίσχυση με «ζεστό χρήμα» ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων από το λιανικό εμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό για την επανεκκίνησή τους. Το σενάριο προβλέπει ότι το ποσόν της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία.
- Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με «κόφτες» όμως στη χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ μηνιαίως στους εργαζομένους τους με ταυτόχρονη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, με κόστος 430 εκατ. ευρώ για τα ταμεία.
- Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και τον Απρίλιο, ώστε να αποτελέσει βασικό στήριγμα, για όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να θέσουν σε αναστολή το προσωπικό τους.
- Πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με αποζημίωση από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς. Η έκπτωση θα αφορά και τα μισθώματα για πρώτη κατοικία ή φοιτητική στέγη για εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή. Το μέτρο έχει κόστος 70 εκατ. ευρώ.
- Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην Εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα, καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης. Στα 80 – 90 εκατ. ευρώ είναι οι εκτιμώμενες απώλειες για τα ταμεία.
- Παράταση επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον επόμενο μήνα με κόστος 150 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.
- «Πάγωμα» επιταγών.
- Ανάληψη της υποχρέωσης καταβολής του Δώρου Πάσχα από το Δημόσιο. Η βασική διαφορά σε σχέση με πέρυσι, είναι ότι φέτος ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι μεγαλύτερος καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς αναστολής από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο, διάστημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα.