Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων παρά το συνεχές ράλι που καταγράφουν οι τιμές στην αγορά, με αποτέλεσμα να φουσκώνουν τα φοροέσοδα για το κράτος. Οι επενδύσεις στην ελληνική κτηματαγορά καταγράφονται στα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία έδειξαν ότι οι φόροι που έχουν εισπραχθεί μόνο από αγοραπωλησίες ακινήτων στο πρώτο εννεάμηνο του έτους άγγιξαν τα 341,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 28,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 που είχαν ανέλθει σε 281,9 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα και οι εισπράξεις από φόρους γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα το πρώτο εννεάμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Ειδικότερα, οι φόροι που εισέρρευσαν στα ταμεία του Δημοσίου από γονικές παροχές και δωρεές ανήλθαν σε 170,12 εκατ. ευρώ από 148,59 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2023. Μόνο τον Σεπτέμβριο τα έσοδα από τους συγκεκριμένους φόρους ανήλθαν σε 17,32 εκατ. ευρώ από 15,92 εκατ. ευρώ πέρυσι.
3.403 ευρώ το τετραγωνικό στα Εξάρχεια
Για το 2024 ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι από τις αγοραπωλησίες ακινήτων θα εισπραχθούν φόροι ύψους 570 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.
Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 33.171 ακίνητα συνολικής αξίας 3,048 δις ευρώ άλλαξαν ιδιοκτήτη με τον Δήμο Αθηναίων να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αφού από την αρχή του έτους καταγράφηκαν αγοραπωλησίες 4.586 ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 383,6 εκατ.ευρώ.
Τον περασμένο μήνα στα Εξάρχεια διαμέρισμα 119 τμ. 4ου ορόφου που κατασκευάστηκε το 1967 πουλήθηκε στην τιμή των 405.000 ευρώ ή 3.403 ευρώ το τετραγωνικό ενώ στην περιοχή η αντικειμενική αξία έχει οριστεί στα 2.200 ευρώ/τμ.
Από τα εν λόγω δεδομένα προκύπτει ότι έχει ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, με το οικονομικό επιτελείο να διατηρεί τις τιμές στα ίδια επίπεδα, καθώς δεν θέλει να οδηγήσει την αγορά σε αυξήσεις τόσο στις τιμές πώλησης, όσο και στους φόρους.
Με το πάγωµα των αντικειµενικών αξιών αλλά και του ΦΠΑ 24% και του φόρου υπεραξίας, οι µεταβιβάσεις ακινήτων θα παραµείνουν «φθηνές» τουλάχιστον µέχρι και τα τέλη του 2025.
→ Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Σε μια πλατφόρμα οι πραγματικές τιμές πώλησης - Το «όπλο» για τη μείωση κόστους αγοράς
Ποιες περιοχές πρωταγωνιστούν
Σήμερα, οι περιοχές της χώρας που δείχνουν αύξηση του αριθμού των μεταβιβάσεων είναι οι περιοχές τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως η Αθήνα, η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη και τα τουριστικά νησιά και αφορούν αγοραπωλησίες τόσο από Έλληνες αγοραστές όσο και από ξένους επενδυτές
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που αντλούνται από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρονται σε μεταβιβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και ενδοοικογενειακών και όχι μόνο συναλλαγές μεταξύ τρίτων.
Οι ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις που λαμβάνουν χώρα από το 2022 και μετά είναι περισσότερες από τις συνήθεις, λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου από €150.000 σε €800.000 στις γονικές παροχές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!