Ετοιμη είναι η υπουργική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο στους εργαζόμενους του εξωτερικού να έρθουν στη χώρα μας, πληρώνοντας για επτά χρόνια μειωμένο φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης κατά 50%. Έτσι, μετά τους εύπορους κατοίκους του εξωτερικού και τους αλλοδαπούς συνταξιούχους που έχουν αρχίσει και μετακομίζουν φορολογικά στη χώρα μας, το προσκλητήριο που απηύθυνε η κυβέρνηση βαίνει προς ολοκλήρωση.
Με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου, ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπάγεται σε φορολόγηση από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα μόνο για το 50% του εισοδήματός του, εφόσον σωρευτικά:
- δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα,
- μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος-μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα,
- παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και
- δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.
Το κίνητρο ισχύει από τα φορολογικά έτη που αρχίσουν από 1η Ιανουαρίου 2021 και έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση του φυσικού προσώπου και λήγει μετά το πέρας 7 συνολικά φορολογικών ετών. Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό δεν δύναται να παραταθεί πέραν των 7 φορολογικών ετών.
Μεταφορά φορολογικής έδρας
Το φορολογικό προσκλητήριο που ξεκίνησε στη χώρα μας με τον θεσμό του «διαμένοντος μη κατοίκου» αρχίζει να πιάνει τόπο. Ήδη έχουν εγκριθεί 12 άδειες που στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν ομογενείς από τη Μεγάλη Βρετανία που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο της ναυτιλίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και δύο φυσικά πρόσωπα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι 60 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις ελληνικές Αρχές αφορούν εύπορους πολίτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Κίνα και η Τουρκία. Στόχος η προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων που δεσμεύονται να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης που προβλέπει την καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους για 15 χρόνια.
Mεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από συνταξιούχους του εξωτερικού που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας. Πάνω από 40 αιτήσεις έχουν υποβληθεί, κυρίως από συνταξιούχους που προέρχονται από σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία και θέλουν να εκμεταλλευθούν τα κίνητρα που παρέχει η ελληνική πολιτεία.
Σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφισθεί, τα εισοδήματα των συνταξιούχων του εξωτερικού θα φορολογούνται με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που προκύπτει στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική τους υποχρέωση για το εισόδημα αυτό.
Δημιουργία family offices
To υπουργείο Οικονομικών παρέχει ακόμα κίνητρα και για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, των γνωστών ως family offices, συμπληρώνοντας το πλαίσιο για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.
Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση αυτή, που προβλέπει φορολόγηση των εν λόγω εταιρειών με βάση τις δαπάνες και με συντελεστή επί των κερδών 24%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!