Νέα
  • ΓΔ: 1529.57 -0.07%
  • Τζίρος: 320,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Ξεφεύγουν έλλειμμα και χρέος

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σε αύξηση του κόστους των μέτρων στήριξης των πληγέντων της πανδημίας υποχρεώνεται η κυβέρνηση, εξέλιξη που οδηγεί σε διπλάσιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2021 και, φυσικά, αυξάνει το δημόσιο χρέος. O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι ο λογαριασμός των μέτρων θα ξεπεράσει τα 11,6 δισ. που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την 9η αξιολόγηση.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια το πρωτογενές έλλειμμα να προσεγγίσει τα 13 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα όχι μεγαλύτερο των 6,7 δισ. ευρώ. Ανάλογη θα είναι και η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, που εκτιμάται ότι θα παραμείνει πάνω από το 220% του ΑΕΠ, έναντι στόχου να διαμορφωθεί στο 218,8% του ΑΕΠ.

Ακόμη, το χρέος Γενικής Κυβέρνησης θα διατηρηθεί υψηλότερα από το 200% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για την υποχώρησή του στο 199,6% του ΑΕΠ, με ορισμένες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 350 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του χθες προειδοποίησε ότι θα μεγαλώσουν το έλλειμμα και το χρέος αυτής της χρονιάς και θέλει προσοχή απέναντι στις αγορές.

Κινήσεις για αποκλιμάκωση του χρέους

Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις στην αποκλιμάκωση του υψηλού χρέους ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των υψηλών επιπέδων χρέους. Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ επί της ουσίας συμβάλλει στη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, καθώς τα επιτόκια των συγκεκριμένων ομολόγων βρίσκονται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά, τα οποία έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά.

Στη βάση των στοιχείων που έχουν δοθεί στους θεσμούς η Κομισιόν θα συντάξει την επικαιροποιημένη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα αποτελέσει και οδηγό για την αντίστοιχη μελέτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας θα κρίνουν το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους, γεγονός που αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία.

Βραχυπρόθεσμη επιδείνωση

Η προηγούμενη μελέτη, που ήταν θετική, είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία του ελληνικού χρέους με ορίζοντα έως το 2060, η επιδείνωση είναι βραχυπρόθεσμη και δεν δημιουργεί κινδύνους για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Και αυτό γιατί τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι προσωρινά και η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2021, με αποτέλεσμα το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ να συνεχίσει την πτωτική τάση.

Επίσης, οι δυσμενείς επιπτώσεις της σημερινής αύξησης του δημόσιου χρέους και η επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών αναμένεται να αντισταθμιστούν από τους πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρά τη σημαντική αύξησή του λόγω της πανδημίας. Αυτοί είναι η μακρά διάρκεια αποπληρωμής του χρέους σε συνδυασμό με τη σύνθεσή του, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων της χώρας και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του. Επίσης η συμμετοχή της Ελλάδας στο PEPP της ΕΚΤ παρέχει στη χώρα σημαντική ευελιξία χρηματοδότησης και βοηθά να διατηρηθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διαχειρίσιμο. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, σημασία έχει η δυναμική του χρέους όπως διαμορφώνεται από την ανάπτυξη του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησής του.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ