Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υπουργικό συμβούλιο οι ρυθμίσεις για κατώτατο μισθό, Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και επιταγή ακρίβειας

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζεται σήμερα από την υπουργό εργασίας Νίκη Κεραμέως το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς στο εθνικό δίκαιο.

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των κατώτατου μισθού από το 2028 με έναν μαθηματικό τύπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του  αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, όπως τον πληθωρισμό,  την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά, την  αγοραστική δύναμη και το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών.

Το νέο σύστημα επιτρέπει το «πάγωμα» της αυτόματης αναπροσαρμογής του μισθού σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, όχι όμως και τη μείωσή του, ώστε να διασφαλίζεται το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων και να στηρίζονται τα πιο οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει και για το νεοεισερχόμενο στο δημόσιο. Οπως αναφέρει το πόρισμα της η σχετική επιτροπή, «εάν οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές απασχολούμενου στον δημόσιο τομέα υπολείπονται του εκάστοτε νομοθετημένου κατώτατου μισθού για πλήρη απασχόληση ή της προκύπτουσας αναλογίας αυτού για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, η διαφορά καταβάλλεται στον δικαιούχο ως αμοιβή εξομάλυνσης.»

Ιδια η διαδικασία για το 2025

Σημειώνουμε ότι το 2025 η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού θα παραμείνει ίδια ενώ η δεύτερη, ενδιάμεση φάση, θα ξεκινήσει 1.6.2025, ώστε εντός του 2025 να διεξαχθεί η διαβούλευση σύμφωνα με τις νέες προθεσμίες και τη νέα σύνθεση των Επιτροπών για τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο που θα ισχύσει  από την 1/1/2026. Η ενδιάμεση φάση θα διαρκέσει έως την 31/12/2027.

Από την 1/1/2028 θα εφαρμοστεί ο νέος μαθηματικός τύπος, ώστε να υπάρξει επαρκές χρονικό περιθώριο για τη δημιουργία από την ΕΛΣΤΑΤ δύο αναγκαίων δεικτών:

  • του δείκτη μεταβολών μισθών και
  • του δείκτη που θα υπολογίζει τον πληθωρισμό ειδικά για το κατώτερο 20% των εισοδηματικών κατηγοριών των νοικοκυριών με προσαρμοσμένο «καλάθι» για τον υπολογισμό της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκριτων οικονομολόγων ο νέος τρόπος υπολογισμού, με βάση τα σημερινά οικονομικά μεγέθη, δεν θα έδινε και πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανέρχεται φέτος στα 830 ευρώ. Θα μπορούσαν να καταγραφούν μόνο μικρές αποκλίσεις της τάξης των 10 -15 ευρώ. 

Οι συλλογικές συμβάσεις

Στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας, η ηγεσία του υπουργείου εργασίας μελετά παρεμβάσεις και στο πεδίο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, με την κατάρτιση οδικού χάρτη με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις ώστε να αυξηθούν οι μέσοι μισθοί.

Η  κοινοτική οδηγία θέτει στόχο να αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από σύμβαση κυμαίνεται  στο 25% έως 30%.

Την ίδια ώρα στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση αναμένεται να ενταχθούν δύο διατάξεις ως τροπολογίες: Οι αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων( ΕΑΣ) και η μείωση των εισφορών από 1/1/2025.

Η τροπολογία για την ΕΑΣ

Η τροπολογία που διορθώνει τις στρεβλώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου ώστε να εφαρμοστεί με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2025 που θα καταβληθούν τέλος Δεκεμβρίου.

Η νέα αρχιτεκτονική της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων προβλέπει ότι όσο θα αυξάνεται η σύνταξη κατ’ έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κλιμακίου της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, προκειμένου να μην έχει κανείς μείωση και να επωφελούνται πλήρως της αύξησης.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα οι παρακρατήσεις τις ΕΑΣ είχαν ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις το μηδενισμό των αυξήσεων η ακόμα και τη μείωση των συντάξεων για τους συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1400 ευρώ που βρίσκονταν στα όρια των κλιμακίων .

Με την αλλαγή οι ωφελούμενοι (υπολογίζονται σε 12.000) θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση του 2025 (2,4%) και κανείς δεν θα αλλάξει κλιμάκιο ΕΑΣ, ώστε να έχει υψηλότερη κράτηση. Η λύση αυτή κρίθηκε  προτιμητέα, διότι το αποτέλεσμα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Από 1/1/2025 μειώνονται εμπροσθοβαρώς οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα με στόχο την ελάφρυνση εργαζομένων και εργοδοτών. Το 2027, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η Ελλάδα θα έχει μειώσει συνολικά το μη μισθολογικό κόστος κατά 6%, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Η εμπροσθοβαρής μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα  θα επιμεριστεί σε 0.5% για τους εργαζόμενους και σε 0,5% για τους εργοδότες ( από τις εισφορές υγείας) . Ετσι, οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21.79 %, ενώ των εργαζομένων από 13.87% σήμερα σε 13.37%  Σύνολο 35.16 % από 36.16% σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ελάφρυνση των επιχειρήσεων , θα δουν και οι μισθωτοί στην τσέπη τους υψηλότερες καθαρές αποδοχές.

Και μπορεί στον κατώτατο μισθό η διαφορά να είναι απειροελάχιστη, αλλά όσο ανεβαίνει ο μισθός τόσο ανεβαίνει και το όφελος  Για παράδειγμα σε μισθό 1000 ευρώ, ο μισθωτός θα έχει κράτηση 133,7 ευρώ αντί 138,7 , δηλαδή κερδίζει 5 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα δαπανήσει λιγότερο 5 ευρώ αφού οι εισφορές του από 222,9   ευρώ θα μειωθούν σε 217,9  ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας 

Στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών αναμένεται να ενταχθούν οι ρυθμίσεις για τις επιταγές ακρίβειας προς τους ευάλωτους που θα καταβληθούν τα Χριστούγεννα.

Οι κατηγορίες δικαιούχων, που θα λάβουν το βοήθημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα είναι οι εξής:

- Οι 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού.

- Οι 220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

- Οι 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

- Οι 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζουμε ότι επιταγή ακρίβειας δε θα λάβουν φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Οι περίπου 670.000 συνταξιούχοι που μένουν εκτός αυξήσεων και όσο θα εξακολουθεί να υπάρχει προσωπική διαφορά, θα λαμβάνουν το εφάπαξ επίδομα . Η ρύθμιση θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών .

Για το 2025 το επίδομα θα είναι 100 ευρώ για συντάξεις από 1.100 ως 1.600 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις από 700 ως 1.100 ευρώ και 200 ευρώ για συντάξεις ως 700 ευρώ.

Το επίδομα θα πληρωθεί σε όσους έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς πάνω από 10 ευρώ και θα ληφθεί υπόψη η σύνταξη του Νοεμβρίου 2024. Κατά κανόνα προσωπική διαφορά έχουν οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν το Μάιο του 2016.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ