Νέα
  • ΓΔ: 1486.83 +0.39%
  • Τζίρος: 78,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ) στο Limassol Economic Forum: Υστέρηση παραγωγικότητας και δημογραφικό απειλούν την Ευρώπη

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας στο 15ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσσού

Η παγκόσμια οικονομία έχει αναταράξεις, «αλλά αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι πώς αυτές οι αναταράξεις επηρεάζουν την ποιότητα των θεσμών και την πράσινη μετάβαση», το κόστος της οποίας, άλλωστε, είναι τεράστιο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη αλλά ακριβή», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλώντας στο 15ο Οικονομικό Συνέδριο της Λεμεσού (15th Limassol Economic Forum), με μεγάλο χορηγό την Freedom 24. Το φόρουμ της Λεμεσού είναι το μεγαλύτερο συνέδριο των business leaders στη Κύπρο, που έχει πλέον μπει για τα καλά στο... παλμαρέ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας λόγω δημοσιονομικών επιδόσεων και οικονομικής ανάπτυξης. 

Δείτε εδώ την παρουσίαση του κ. Βέττα

Ανθεκτικός πληθωρισμός στην περιοχή του 3%

Ο έλληνας καθηγητης προέβλεψε πως «ο πληθωρισμός δεν θα πέσει σύντομα», καθώς «το παγκόσμιο κόστος ανεβαίνει, όσο επενδύουμε σε higher risk assets», ενώ ο εμπορικός πόλεμος Δύσης – Κίνας που μαίνεται με όλα τα σενάρια να είναι δυσοίωνα, οδηγεί σε μείωση παραγωγικότητας και υψηλές τιμές.

Ο κ. Βέττας εκτίμησε πως δεν θα επιστρέψουμε σε πληθωρισμό της τάξης του 1% που είχαμε στην Ευρώπη την περασμένη 50ετία και πως θα σταθεροποιηθούμε μάλλον σε έναν πληθωρισμό πλησιέστερα του 3% κατά μέσο όρο. «Οι τιμές δεν θα είναι χαμηλότερες τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. 

Δεν θα επιστρέψουμε σε πληθωρισμό της τάξης του 1% που είχαμε στην Ευρώπη την περασμένη 50ετία και πως θα σταθεροποιηθούμε μάλλον σε έναν πληθωρισμό πλησιέστερα του 3% κατά μέσο όρο

Οικονομική ισορροπία

«Δεν οδεύουμε προς την καταστροφή», ξεκαθάρισε. Άλλωστε η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια με τις απανωτές κρίσεις εκπληκτική ανθεκτικότητα. Έχει δείξει πως διαθέτει «γερό στομάχι».

Ωστόσο «απαιτείται μια οικονομική ισορροπία ανάμεσα στις δημοκρατικές χώρες και τις χώρες που δεν βρίσκονται σε δημοκρατικά μονοπάτια. Και φαίνεται πως οι πρώτες χάνουν την ισορροπία», παρατήρησε ο κ. Βέττας. Κι εξήγησε: «το πολιτικό κόστος είναι πάντα σημαντικό. Δεν θα κατακτήσουμε, όμως, μεγαλύτερη καινοτομία χωρίς κάποιο discomfort».

Γι αυτό και θα ήθελε – όπως είπε – οι πολιτικοί να είναι «περισσότερο ανοιχτοί και αξιόπιστοι, από το να εμφανίζουν μια εικόνα που είναι βελτιωμένη σε σχέση με την αλήθεια. Διότι στο τέλος της ημέρας χάνουν σε αξιοπιστία».

Ειδικά η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τεράστια ευκαιρία – και θα ήταν βλακώδες να μην το αντιληφθεί κανείς – να αναδειχθούν σε πυλώνες σταθερότητας στην γεωγραφική γειτονιά τους και να κερδίσουν ως διεθνές hub. «Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια και Ασία έχουν χώρες με διαφορετικά πλεονεκτήματα η κάθε μια, αλλά όλες με μεγάλη πείνα για ανάπτυξη».

Οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας

Το σημαντικό έλλειμα παραγωγικότητας και η δημογραφική πρόκληση, σε συνδυασμό με την μεταρρυθμιστική κόπωση των κυβερνήσεων και τον τεχνολογικό ανταγωνισμό από άλλες περιοχές του πλανήτη είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η Ευρώπη βασισμένη στην ποιότητα των θεσμών, θα έπρεπε να είναι ηγέτης στον κόσμο, αλλά οι κρίκοι της αλυσίδας ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και την επιχειρηματική κοινότητα είναι πολύ αδύναμοι και έχουμε μείνει πίσω σε παραγωγικότητα», είπε ο κ. Βέττας, προσθέτοντας την πολύ μικρή ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην παραγωγή. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η Γερμανία και κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας.

Η πρόκληση του δημογραφικού

Επισημαίνονται πως ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ παρατήρησε πως το δημογραφικό είναι από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα, «καθώς είναι αδύνατο να κάνουμε οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης με τέτοια δημογραφικά. Αν δεν έχεις αρκετούς ανθρώπους είναι αδύνατο να πάει καλά η οικονομία. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός ήταν 11 εκατ. και τώρα έχουμε πέσει στα 10 και μισό εκατ.».

Η αναζήτηση κατεύθυνσης και οι μεταρρυθμίσεις είναι κυρίαρχη πρόκληση, επεσήμανε ο καθηγητής του ΟΠΑ, διευκρινίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει σε τρεις κλάδους:

  1. Ενέργεια
  2. Βιοτεχνολογία και
  3. Ψηφιακή οικονομία

Κλάδοι που επιτρέπουν «σε 2-3 χρόνια, αν είσαι τυχερός, να είσαι στην κορυφή. Αν εστιάσει εκεί η Ευρώπη μπορεί να πάει καλά».

Από την άλλη, η παγκόσμια οικονομία έχει ευρύτερες προκλήσεις να ανατιμετωπίσει. Καταρχήν τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής. «Το παγκόσμιο κόστος ανεβαίνει, καθώς επενδύουμε σε higher risk assets και με μεγαλύτερο κόστος. Γι αυτό και ο πληθωρισμός δεν θα πέσει σύντομα».

Δεύτερον, ο γεωπολιτικός εμπορικός πόλεμος Δύσης – Κίνας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. «Με όποιον πολιτικό κι αν μιλήσεις κανένα σενάριο δεν είναι καλό», παρατήρησε ο κ. Βέττας, κάνοντας λόγο για μείωση παραγωγικότητας και υψηλές τιμές. 

Και φυσικά το κόστος της πράσινης μετάβασης. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι απαραίτητη αλλά ακριβή. Και όχι απαραίτητα ακριβή σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το κόστος είναι τεράστιο»…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ