Μεγαλύτερη απ΄ ό,τι είχε φανεί αρχικά ήταν τελικά η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ελλάδα ήταν μικρότερη, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση στο 1,7% (αντί του 1,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση της Eurostat) από 2,2% τον Αύγουστο, ακόμη χαμηλότερα δηλαδή από το 2% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ενισχύονται έτσι τα επιχειρήματα για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της, με τους αναλυτές να αναμένουν και στη σημερινή συνεδρίαση μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3% από 3,25%.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη, υποχώρησε οριακά στο 3,1% (αντί του 3% που είχε εκτιμηθεί αρχικά) από 3,2% τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί περισσότερο η ψαλίδα με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
Μεγαλύτερες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΚΤ προκύπτει ότι στην Ελλάδα αυξήθηκαν περισσότερο οι τιμές τόσο για τα προϊόντα όσο και για τις υπηρεσίες σε σχέση με την Ευρωζώνη.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα προϊόντα, όπου ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,9% από 1,7% τον Αύγουστο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο μηδέν από 0,5%, αντίστοιχα.
Για τα τρόφιμα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,2% από 2,2% τον Αύγουστο, ενώ στην Ευρωζώνη έμεινε σταθερός στο 1,4%.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,8% στην Ελλάδα (μετά από αύξηση 2,3% τον Αύγουστο), αλλά στην Ευρωζώνη μειώθηκαν περισσότερο (6,8% έναντι μείωσης 3% τον Αύγουστο).
Για τα μη ενεργειακά προϊόντα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 1,8% από 1,4%, ενώ στην Ευρωζώνη έμεινε σταθερός στο 0,4%.
Τέλος, ο πληθωρισμός στις τιμές των υπηρεσιών υποχώρησε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο στο 4,4% από 4,7% τον Αύγουστο, αλλά κινείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 3,9% από 4,1%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!