Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα φθάσει τα 100 τρις. δολάρια ή το 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ στο τέλος του 2024, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησής του στις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (fiscal monitor).
To Ταμείο αναμένει ότι το χρέος θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ το 2030 και προειδοποιεί ότι οι χώρες πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις για να σταματήσουν την αύξησή του.
Επικίνδυνη η στάση αναμονής
Το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική και τη Βρετανία, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο καλεί τις κυβερνήσεις να το περιορίσουν.
«Η στάση αναμονής είναι επικίνδυνη: οι εμπειρίες των χωρών δείχνουν ότι το υψηλό χρέος μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς αντιδράσεις των αγορών και περιορίζει τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών απέναντι σε αρνητικά σοκ», σημειώνει.
Μικρή διάθεση μείωσης δαπανών
Καθώς είναι μικρή η πολιτική διάθεση να μειωθούν οι δαπάνες εν μέσω πιέσεων για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, τη στήριξη από τη γήρανση του πληθυσμού και την ενίσχυση της ασφάλειας, οι «κίνδυνοι για το χρέος είναι έντονα ανοδικοί», ανέφερε το ΔΝΤ.
Στις χώρες, στις οποίες το χρέος δεν προβλέπεται να σταθεροποιηθεί, αντιστοιχεί πάνω από το μισό του παγκόσμιου χρέους και περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου ΑΕΠ
Το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι το επίπεδο του μελλοντικού χρέους σε ένα ακραία δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να φθάσει το 115% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια, σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι στις βασικές προβλέψεις του.
«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους σήμερα ενισχύουν τις επιπτώσεις της ασθενέστερης ανάπτυξης ή των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και των υψηλότερων spreads στα μελλοντικά επίπεδα χρέους», σύμφωνα με το Ταμείο.
Δεν υπάρχει σπουδή για μείωση του χρέους
Η πρόβλεψη για το χρέος για το χρέος των αναπτυγμένων οικονομιών στο δυσμενές σενάριο έχει υποχωρήσει από το υψηλό της πανδημίας και εκτιμάται τώρα στο 134% του ΑΕΠ, αλλά έχει αυξηθεί στο 88% για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Αν και η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η πτώση των επιτοκίων προσφέρουν στις κυβερνήσεις ένα παράθυρο για να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως υπάρχει κάποια σπουδή για αυτό.
«Τα τρέχοντα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής υπολείπονται κατά πολύ των όσων απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα σταθεροποιηθεί (ή θα μειωθεί) με μεγάλη πιθανότητα», σημειώνει η έκθεση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!